Знайдено товарів - 0
Білий чай (Бай Ча, 白茶) - найдавніший і один з найпопулярніших чаїв у Китаї.
Культура білого чаю формувалася упродовж 4 тисячоліть. Бай Ча - найприродніший чай, його смак, аромат, цілющі властивості і енергія виявляють суть і філософію чайної культури. У Бай Ча - серед всіх видів чаю, найшвидша технологія приготування. Виробництво чаю за чотири тисячі років з моменту відкриття його властивостей не змінилася - листя і бруньки збирають навесні і сушать на сонці.
Еталонний білий чай має такі характеристики: велика кількість білого тіпсу, ясний аромат орхідеї, медово-тропічний смак, чистий настій та енергійний чайний стан ясності і спокою.
Технологія масового виробництва Бай Ча була освоєна в провінції Фуцзянь (福建) наприкінці XVIII ст. Сьогодні Фуцзянь - основне джерело білого чаю в Китаї, 90% Бай Ча виробляють на півночі, в повітах Фудін і Чженхе.
Селекційні сорти, чиста екологія гір, тропічний ліс, багаті ресурси, традиційна технологія виробництва, майстерність збору і сушки - саме ці фактори формують фудінський чай, слава про який поширилася далеко за межі Піднебесної.
Найціннішим вважається сорт Бай Хао Інь Чжень або Срібні Голки (白毫 银针), створений з перших тіпсів чайного дерева сорту Нарцис. У давнину срібні голки збиралися виключно для Повелителя Піднебесної і чиновників Забороненого Міста. Імператор Цян Лун заборонив торгівлю та експорт Срібних Голок, що вказує на особливий статус цього чаю. Лише в 1891 році найкращий білий чай вперше був експортований за територію Піднебесної Імперії.
Бай Хао Інь Чжень або Срібні голки створюють виключно з перших бруньок чайного дерева. Бай Мудань (Білий Піон) - найпопулярніший сорт білого чаю створюють з листя і бруньок у співвідношенні один до п'яти, проте бувають сорти зі збалансованим складом флешу і листа.
Білий чай Гун Мей і Шоу Мей роблять із третього і четвертого листів. В цьому чаї немає білих бруньок, а збір чаю відбувається пізньою весною або влітку, тому лист Гуй і Шоу Мею темно-зелений, великий і щільний.
Провінція Юньнань виробляє не тільки дянь хун і пуер, але й кілька сортів білого чаю: Місячне Сяйво і Я Бао. Я Бао подібний до Срібних Голок. Чай створюють виключно з бруньок пуерних дерев. Місячне Сяйво - аналог Білого Піону, чай створюють з листя і тіпсів Пуерних дерев.
Білий чай провінції Юньнань дуже красивий і вирізняється оригінальним індивідуальним смаком. Кисла мінеральна земля і вологі тропіки формують в Бай Ча з Юньнані особливий мигдальний смак і квітковий аромат з нотками ванілі. Однак в сортах Місячне Сяйво і Я Бао немає прохолоди, глибини і багатогранності смаку, класичного Бай Хао з Фудіну.
Бай Ча, зібраний протягом доби, просушують на сонці і в тіні. Важливий момент - лист не мнуть, тому мембрани залишаються цілими і не виділяють сік. Процес ферментації сповільнюється та формує в чаї аристократичний смак і аромат.
В процесі делікатної технології виробництва білого чаю багато ферментів зберігаються і з роками трансформуються в полісахариди, котрі формують смак та цілющі властивості чаю. Бай Ча, як і пуер, має здатність з роками ставати смачнішим, дорожчим і справді цілющим. З часом білий чай делікатно темніє. Бай Ча тривалого зберігання (від 20-ти років) подібний до шу пуеру - темний, маслянистий і насичений.
Сушка на сонці максимально зберігає в листі цінні з точки зору фармакології і медицини біохімічні мікроелементи і антиоксиданти. Білий Чай вражає абсолютним балансом - вранці чай делікатно заряджає енергією, а надвечір - розслабляє. Він зміцнює імунітет, усуває блоки в тілі, призводить до балансу емоції і свідомість.
Традиційна медицина сходу використовує Бай Ча упродовж чотирьох тисячоліть. За теорією Першоелементів - Бай Ча має енергію Інь. Чай холодний - він ефективно усуває спрагу, жар тіла, виводить флегму, спалює жирові тканини, нормалізує в крові цукор і розслабляє тіло.
Для білого чаю підійде скляний посуд, гайвань або керамічний чайник. Перед заварюванням чаю прогрійте посуд окропом і покладіть чай з розрахунку 5-8 грамів на 150-200 мл об’єму посуду. Бай ча - делікатний чай, тож вимагає до себе граничної усвідомленості у процесі заварювання: варто брати м'яку, чисту воду, а температура перших трьох проливів приблизно 75-85 градусів.
Перші заварки бажано настоювати 30 с, або ж 3-4 цикли дихання, далі з кожним проливом збільшуйте час настоювання до декількох хвилин, а температуру води до 100 градусів. Бай Ча збалансовано розкриває смак і аромат протягом 8-10 проливів.
Білий Чай - належить до елементу Повітря, тому чай максимально ефективно впливає на сечостатеву і ендокринну системи організму. Чай чудово виводить токсини, знімає симптоми алкогольного сп'яніння, підвищує захисні функції імунної системи.