Чаєтерапія. Принципи як приготувати цілющий чай

Чаєтерапія. Принципи як приготувати цілющий чай

Кожен з більш 7.000 видів чаю володіє унікальним смаком і властивий тільки йому чайному станом Ча Ці. Тому тільки майстер володіє знанням і майстерністю розкрити і передати учасникам чайної церемонії всі грані смаку і станів цілющого і магічного чаю.

Тисячоліттями чай на Сході, а в наш час глобально, чай володіє особливим ореолом і статусом цілющого напою. Західна, наукова медицина не дивлячись на схильність до фармакології і хімічним ліків поступово все більше приділяє увагу цілющим властивостям чаю і чаєтерапії.

Становлення фітотерапії

На початку становлення цивілізації, люди володіють стійким зворотним зв'язком з природою, і відрізнялися колосальною цікавістю і неабияким інтелектом. Тому люди минулого пізнали і навчилися застосовувати на досвіді оздоровчі якості трав, які використовувалися для створення різних оздоровчих бальзамів і чаїв.

Українська народна медицина споконвіку практикує чаєтерапію, для викорінення недуг. Традиційно, до складу цілющих чаїв народної медицини входить широкий спектр лісових трав і ягід: ялівець, звіробій, чебрець, лимонник, м'ята, меліса, журавлина, брусниця, чорниця, малина, шипшина, липа, ромашка, іван-чай.

В наш час, традиційно рослини народної медицини просто заливають листя окропом. Однак, що б зробити дійсно цілющий, чайний бальзам потрібно володіти компетенціями і рослинами, які були правильно (з точки зору біохімії) зібрані та опрацьовані.

Чай як унікальне і універсальні ліки

Чаєтерапія - древній метод лікування, в наш час стає все більш популярним і затребуваним. І це раціонально. Хвороба, як правило, це не індивідуальна недуга, а цілий спектр хронічних симптомів. Як наслідок приймати ліки, які впливають індивідуально (з значним списком побічних ефектів), а не структурно на здоров'я людини - не раціонально і не ефективно. Цей феномен звертає увагу на щоденну терапію, чаєм (або чайними екстрактами і бальзамами), як добре зарекомендував спосіб оздоровлення.

Чай в своєму біохімічному складі містить більше 500 біологічно активних сполук, які володіють унікальними, оздоровчими властивостями. Цілющими компонентами чаю є біохімічні активні сполуки - алкалоїди, ефірні масла, антиоксиданти, вітаміни. Найбільш простий і очевидний спосіб екстракції корисних чайних компонентів, є відвар з листя.

Чай как уникальное и универсальное лекарство

Традиційна китайська медицина, сформувала унікальну культуру чаєтерапії, яка формувалася п'ять тисяч років, вважається чай Імператором Трав, за унікальні здібності синергетически взаємодіяти з іншими рослинами, стаючи основою для виготовлення оздоровчих настоїв.

До листя і бруньки зеленого чаю інтегрували кілька цілющих трав, які підвищували властивості один одного, що дозволяло ефективно діяти на кілька хронічних симптомів.

Найважливіша характеристика цілющого чаю, на рівніші, з цілісним оздоровчим ефектом є відсутність побічних дій на здоров'я людини. А діллемма лояльності організму легко усувається широким вибором аналогічним за ефектом цілющих трав.

Принципи цілющого чаю

Технологія створення цілющого чаю проявляє основні максимуми східної медицини - принцип Інь-Ян, У Сін (п'ять елементів) і Бу-Се.

Для створення еталонного, оздоровчого чаю необхідно дотримуватися певного алгоритму: чистота води, температура, пропорція чаю і трав, посуд і технологія приготування.

Для приготування лікарського чаю найкраще підходить м'яка вода, а температура і час настоювання перебувати в прямій кореляції, від ступеня ферментації чаю. Слабо ферментований бай ча, улун і зелений чай раціонально заварювати ""м'яким"" окропом, в районі 70-85С, тоді як сильно ферментовані чаї, люблять воду максимальну до точки кипіння.

Пропорція чаю залежить від методу заварювання, кількості чаю і від сформульованих цілющих або терапевтичних цілей. Кращий посуд для заварювання - чайники з ісинської глини, які добре тримають тепло і максимально розкриває властивості чаю.

Китайська медицина сформулювала два принципи виготовлення оздоровчого чаю: Ян (активний) метод - екстракція, відвар, паста і Інь (пасивний) метод - настій чаю.

Принципы целебного чая

Приготування оздоровчого настою

Для приготування відвару часто використовують не тільки листя, але і коріння стебла, зерна рослин - їх заготовляють окремо. Попередньо подрібнюють і замочують у воді на 60 хвилин, орієнтовна пропорція 20-25 грам на 1 літр води. Після, довести до кипіння, в керамічному або емалевої посуді. Після приготування настою з'єднують з приготованим традиційним способом зеленим (білим, улун, червоним) чаєм.

Під час хвороб Інь (холод, порожнечі, брак) чай створюють по принципу Бу: настій кип'ятять на делікатному вогні 1 годину. При недугах Ян (жар, повнота, надлишок) чай створюють по принцип Се: настій кип'ятять 30 хвилин.

Приготування оздоровчого чаю

Приготовление оздоровительного чая

Для створення оздоровчого, профілактичного чаю використовують подрібнені м'які фрагменти трав (листя, квіти, пелюстки, ягоди, цедру, тіпси) разом із зеленим (або будь-яким з шести видів) чаєм.

Приготувати цілющий чай можна в гайвані або в ісинському чайнику в пропорції: одна чайна ложка сухого чаю на 150-250 мл окропу.

При хворобах Інь (холод, порожнеча, недолік) чай готують по принцип Бу: чай наполягають 5-7 хвилин. При хворобах Ян (спека, повнота, надлишок) чай готують по принцип Се: чай наполягають 2-5 хвилини. Вживають оздоровчий чай без цукру, проте цілющу гіркоту можна збити, якщо окремо вживати і не розчиняти (!) В чаї мед. Категорично не рекомендується: не накривати чайник з утеплювачами для створення ефекту дебати; виварювати чай на відкритому вогні; пити чай через кілька годин після приготування.

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: