У 1980-ті роки японські вчені викликали фурор, заявивши, що винайшли еліксир щастя - габа чай. За час свого існування цей напій вже встиг обрости міфами і легендами. Чи справді регулярний прийом габа робить людину щасливішою? Чи корисний чай габа для нервової системи? Чи не обманюють нас тайванські продавці чаю? На всі ці питання відповімо в цій статті.
Природа створила людину щасливою, але не передбачила, що люди самі почнуть собі шкодити. У нормі організм виробляє цілий набір речовин, відповідальних за відчуття щастя. Одним з найбільш маловідомих, але в той же час найбільш важливих є гамма-лінолева кислота. Це з'єднання перестає продукуватися в тому випадку, якщо людина підпадає під вплив різних негативних факторів: перебуває у стресовому стані, неправильно харчується, п'є недостатньо чисту воду ... На жаль, більшість з нас постійно перебувають під впливом тих самих «поганих факторів».
Інша проблема полягає в тому, що навіть при природній виробленні ця речовина засвоюється дуже погано - до мозку його не пропускає гематоенцефалічний бар'єр. А вже синтетична ГАЛК і зовсім не має шансів подолати захисну «стіну» організму. З іншого боку, цей природний щит руйнується під впливом стресу. І якби існував продукт, що містить природну фіто-ГАЛК, то при його прийомі кислота успішно долала б зрешечених захист і засвоювалася.
Вчені вирішили створити продукт або ліки, яке містило б ГАЛК в такій кількості, щоб порції, кожен раз долає гематоенцефалічний бар'єр, вистачало б для «повного щастя». Вирішити це завдання вдалося японським дослідникам. Спочатку фахівці сховали ГАЛК в таблетку, але організм відразу ж виявив підступ - речовина знову не засвоїлося. Зазнавши невдачі в медичній сфері, фахівці почали думати, як же обдурити гематоенцефалічний бар'єр і створити ГАМК, ідентичну натуральній.
Рішення було знайдено в 80-ті, коли чаєведи виявили, що при вакуумній обробці ГАЛК в чаї стає більше. З тих пір чай габа ферментують в вакуумних циліндрах, куди попередньо закачують азот.
"Габа містить до 150 мг «речовини щастя» на 100 грамів чаю. Натуральна гамма-лінолева кислота має ряд дуже корисних властивостей: - знижує тиск; - покращує сон; - активізує мислення; - запобігає сп'яніння (якщо ви вип'єте його за кілька годин до прийому алкоголю); - допомагає сконцентруватися; - дуже сильно розслабляє; - дарує відчуття безтурботності; - запобігає утворенню каменів у нирках.
Після прийому чаю gaba ГАЛК подолає пошкоджений захисний бар'єр мозку і засвоїться, що призведе до різкого підвищення градуса щастя в організмі. Якщо ж ваш гематоенцефалічний перебуває в нормі, то речовина засвоюється в мозку лише частково. Залишок буде впливати на периферичні нервові закінчення ШКТ. Існує три види Габа:
Червоний - ферментований на 80% (час обробки - 2-4 тижні), має квітковий аромат і терпкий смак. Сорт - Жіюетань габа.
Напівферментований (улун слабкою і сильною ферментації) - фруктово-вершковий запах і деревне смак. Сорт - Габа Алішань.
Зелений - ферментує близько 6-8 годин. Має квітково-медовий аромат і м'який смак з карамельним присмаком і приємною кислинкою післясмаку.
Заварюють чай габа так само, як і звичайні зелені або червоні чаї. Зелені і улун заливають водою, нагрітою до температури 80-90 градусів, а сильно ферментовані чаї та червоні напої - окропом. Спробуйте чай габа, і ви відчуєте, що в душі настав довгоочікуваний спокій.
Види чаю