Чай улун - що це і як його заварювати

Чай улун - що це і як його заварювати

Деякі люди вважають, що улун - це назва чаю або куща, але насправді це позначення цілого чайного сімейства. Для нього характерні дві особливості - спосіб обробки і походження. Чайні кущі для улунов вирощують або в провінції Фуцзянь, або в краї Гуандун. Кліматичні умови цих місць ідеально підходять для вирощування улунів.

В Фуцзянь вирощують темні і світлі улун. Найвідоміший з світлих улунов - Тегуаньінь. У процесі приготування листя багаторазово мнуть, тому вони перетворюються на великі, зім'яті до тугих ядерець. У воді крупинки чаю розкриваються, перетворюючи рідину в еліксир весни зі світлим, п'янким весняним ароматом і ніжним невловимим смаком. Як і всі улуни, Тегуаньінь - це бірюзовий напій з прозоро-жовтим відливом.

Темні сорти готують точно так же, як і світлі, але на завершальному етапі листочки протягом багатьох годин коптять на вугіллі. Внаслідок цього аромат отриманого з них чаю відрізняється пряністю, а колір - янтарно-коньячним відливом. Чайні листочки скручують НЕ сферично, а поздовжньо, тому в баночці з темним чаєм ви знайдете довгі і цільні, але дуже м'яті «нитки». Саме так виглядає легендарний Да Хун Пао.

полезные свойства китайского чая улун

Світлі настої часто плутають із зеленим чаєм, а темні - з червоним, але після декількох чашок ви легко зможете розрізнити представників різних сортів китайської чайної сім'ї. Листочки всіх світлих улунів дуже скручені, а в ароматі готових напоїв чутні переливи бузку, капели та весняних квітів. У зеленого чаю інтенсивний трав'янистий аромат з різкими нотками зелені. Червоний чай від темного улуна можна відрізнити за розміром листа і за смаком. У темних улунів великі листи, а по-смаку вони терпкі, пряні і насичені, а червоний чай - «дрібнолистовий» і з «легко-шоколадними нотками».

Що таке улун - еліксир молодості або китайська панацея?

Улуну приписують безліч цілющих властивостей. Часом розповіді чаєводів про властивості улуна звучать неймовірно, але не поспішайте сумніватися в їх правдивості. Улун для зниження ваги. У 2001 році вчені провели дослідження властивостей улуна і з'ясували, що люди, які п'ють його регулярно, втрачають під час фізичних вправ в 2 рази більше калорій! Природа не любить ледарів: щоб повернути хорошу форму, доведеться попрацювати, але бірюзовий чай в цьому точно допоможе. Улун як профілактика проти раку. Китайці впевнені, що улун здатний вилікувати людину навіть від самих серйозних хвороб. І вони мали рацію. Вчені прийшли до висновку, що комплекс поліфенолів настою надає профілактику і бореться з вже існуючими раковими клітинами. В одному з недавніх досліджень описаний випадок, коли екстракт улунових поліфенолів викликав апоптоз (смерть через зміни в зовнішньому середовищі) ракових клітин в шлунку.

Что такое улун

Чай китайських довгожителів. Китай, Японія і деякі інші «чайні» країни - це держави з великим відсотком довгожителів. Китайські чаї містять величезну кількість антиоксидантів. Вони виводять з організму нестійкі сполуки, які є однією з причин старіння - вільні радикали.

У улуна ще маса корисних властивостей. Він знижує рівень тригліцеридів і холестерину в крові, тим самим надаючи профілактику хвороб серця, знижує ризик виникнення гіпертонії на 65% (для цього досить випивати 2 чашки в день), і покращує стан шкіри. Всі ці факти підтверджують вчені на офіційному рівні після масштабних досліджень.

Як заварювати улун?

Чай містить 400 корисних сполук, але більша їх частина буде загублена, якщо ви неправильно заварите напій. Улуни проливають кип'яченою водою, охолодженою до температури 85 градусів. Щоб досягти такої температури, залиште чайник охолонути на 5 хвилин.

Засипте в заварник 1 чайну ложку чаю і залийте його водою. Першу протоку злийте, а другий настоюйте в ізіпоті протягом 30 секунд. Проливати улун можна до 20 разів, але листочки при цьому повинні залишатися теплими. Улун не варто комбінувати з лимоном, медом або цукром. Молочний улун (ароматизований чай) потрібно заварювати точно так же, як і звичайний.

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: