Чай: види і властивості різних сортів

Чай: види і властивості різних сортів

Чаї - це цілий всесвіт, де є своя історія, міфологія і географія. Які ж існують настої і що слід про них знати? Розібратися в складній класифікації напоїв важко, але можливо. Давайте зробимо це разом!

чай

Отже, перш за все, слід розставити крапки над «і» в питанні чайної географії:

  • китайські сорти - це все китайські, формозскій, в'єтнамські, японські, дарджилінг і грузинські настої;
  • ассамские (кущ цього підвиду виведений в Індії на основі китайського рослини) - африканський, індійський, цейлонський;
  • камбоджійський - китайські і ассамские сорти, вирощувані в Індокитаї.

Напої також класифікують по країнах: китайський, індійський, японський, камбоджійський, цейлонський, тайванський і т.д.

Китайці роблять чверть всього чаю в світі. Тут виготовляють білі, жовті, зелені, червоні настої, а також улуни, шу і шен пуери.

На другому місці - Індія. Гранульовану і різану продукцію фасують саме тут. Втім, на високогірних плантаціях цієї країни також вирощують цінні дарджілінгскіе чаї.

Цейлону належить третє місце: цей острів поставляє на світовий ринок ще 10% чаю.

В Японії вирощують тільки зелені сорти. Втім, на експорт йдуть лише найпопулярніші з них.

Завершує цей список Африка. Тут чай роблять в Камеруні, Зімбабве, ПАР та ін.

Чайна алхімія

Листові сорти класифікують по декількох категоріях: крупнолістовиє, середньолистовий і мелкокрошечние (низькосортні) чаї. При цьому не варто забувати, що білий чай не відноситься ні до однієї з цих груп, адже його виробляють з чайних нирок.

Після збору чайний лист обробляють. Саме спосіб його обробки і служить основою «колірної класифікації»:

  • неферментований - білий і зелений;
  • напівферментований - жовтий і синій настої улун;
  • ферментований - червоний напій і червоні улун;
  • постферментірованний - шен і шу пуер;
  • копчений - наприклад, Та Хун Пао;
  • мелений - мате;
  • обсмажений - деякі чорні чаї.

Сім кольорів чайної веселки

Давайте розберемося, які властивості притаманні тим чи іншим чаїв.

Білий. Квітковий аромат і неймовірний фруктово-трав'яний смак - ось що таке чай з чайних бруньок. Настій, яка не ферментують в процесі виготовлення, називають «еліксиром молодості». Він освіжає і втамовує спрагу, виводить з організму вільні радикали, знімає стрес, розгладжує шкіру, бореться з застудою і допомагає подолати бронхіт, тонізує ... Корисні властивості цього дивовижного напою можна перераховувати безкінечно.

Жовтий чай благотворно впливає на ендокринні органи, покращує імунітет, перешкоджає розвитку каріозних бактерій, зміцнює пам'ять, активізує центральну нервову систему і лікує опіки.

Зелений настій є антиоксидантом. Він виводить токсини, покращує стан шкіри (у людей, які п'ють його регулярно, пізніше з'являються зморшки), благотворно впливає на очі, прискорює обмін речовин, а також знижує рівень стресу.

Червоний чай сприяє швидкому загоєнню ран, бореться з вірусами, знімає м'язові спазми і чудово бадьорить.

Улун має властивості червоного і зеленого напоїв (ступінь присутності тих чи інших властивості залежить від ступеня ферментації).

Шу і Шен пуери. Постфементірованние настої не п'яний - попереджаємо відразу. Вони також не містять наркотичних речовин. Ці чаї є цінним джерелом кофеїну і таніну. Відповідно до думки китайських лікарів пуери володіють 21 корисним властивістю. Немає сенсу перераховувати їх всі, тому просто скажемо: пуер - це справжня знахідка (втім, проконсультуйтеся з лікарем і вивчіть протипоказання).

Трав'яні чаї і листові збори (ройбуш, збір з лемонграсу, ромашка, шипшина, м'ята).

Ось ми і розібралися в властивості різних напоїв. Наостанок дамо раду - перш ніж вибрати чай, вивчіть протипоказання, адже цей напій є не тільки продуктом харчування, а й справжніми ліками, який чинить на організм дуже глибокий вплив.

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: