Чайні терміни для опису смаку і аромату пуеру
Чайні терміни для опису смаку і аромату пуеру
В даній статті наведені "канонічні" чайні терміни, якими в Китаї визначається якість пуеру. Стаття допоможе любителям чаю знайти більш цілісне розуміння в оцінці смаку і якості пуеру.Чайні терміни допоможуть в оцінці чаю сформувати асоціацію та визначити найтонші нюанси смаку і аромату.Позитивні характеристики:
- 樟 香 (Чжан Сянь) - теплий аромат ладану і прянощів, який свідчить про якісне зберігання і ферментацію багаторічного шен пуеру.
- 新鲜 (Сін Сянь) - свіжий, молодий, енергійний
- 细嫩 (Сін Ен) - витончений, благородний
- 醇 (Чунь) - чистий, ясний, цілісний смак і аромат
- 纯 (Чун) - світлий, чистий і об'ємний смак
- 涩(Се) - терпкий, різкий смак молодого шена. Се важливий для пуеру, який збираються зберігати, цей смак через багато років трансформується в м'який фруктовий аромат і нектарний смак.
- 苦 (Ку) - терпкий, мигдальний смак
- 甘 (Гань) - нектарний (післясмак, трансформація терпкого смаку в солодкі обертони). - 甜 (Тань) - солодкий, терпкий зігріваючий смак
- 润滑 (润) (Жун Хуа) - легкий, чистий об'ємний і приємний смак плавно перетікає в горло
- 回 甘 (Хун Гань) - яскраво виражене багатогранний післясмак
- 甘 韵 甜 质 ( Ган юй Тянь Чжи) - нектарний багатогранний післясмак, який з'являється на губах і в горлі через 3-5 хвилин після випитого пуеру.
- 层次 感 (Цен Ци Гань) - багатогранний смак пуеру, який розкривається поступово, з кожною протокою
- 烟熏 味 (Ян Сюнь Вей) - делікатний і витончений вогненно-димний смак і аромат.
На батьківщині пуеру, в провінції Юннань, багато етноси традиційно сушать пуер на вогні (коли похмура, дощова погода, а пуер необхідно заготовлювати) або зберігають чай в будинку, у вогнищі, тому часто пуер з маленьких сімейних мануфактур має характерний вогнено-димний смак.- 兰香 (Лан Сянь) - витончений ніжний смак і аромат магнолії або орхідеї
- 参 樟 香 (Шен Жан Сянь) - збалансований аромат ладану і женьшеню.
- 枣 香 (Цзао Сянь) - смак і аромат сухофруктів
- 荷香 (Хе сянь) - смак і аромат лотоса
- 参 香 (Шен сан) - смак і аромат корня женьшеню.
- 厚重 (Хоі Чжун) - цілісний, багатогранний смак і аромат
- 陈 香 (Чень Сянь) - сонячний теплий смак і аромат зрілого (вилежаного) пуеру
- 越 陈 越 香 (Юй Чен Юе Сян) - знаменитий афоризм - чим більше років, тим краще аромат.
- 清爽 (Цинь Шуань) - приємний холодний, евкаліптовий квітковий аромат
- 平和 (Піньо Хе) - гармонія, баланс
- 霸气 (Ба Ци) - глибокий, багатогранний, сильно терпко-горіховий смак
- 强 (Цянь) - динамічний і багатогранний смак
Негативні характеристики:
- 木质化 (Му Чжі Хуа) - деревний, вологий аромат (виникає в пуер внаслідок неякісної ферментації або зберігання пуеру)
- 锁 喉 (З хоу) - сухість на губах і в горлі
- 酶 味 (Мей Вей) - сирий грибковий аромат (зіпсований чай з яскраво вираженим ароматом цвілі).
- 仓 味 (Цань Вей) - старий "трухлявий" аромат
- 水 味 (Шуй Вей) - вологий аромат, присутній у щойно приготованому шу пуер, аромат випаровуватися через два-три місяці.
- 干 味 (Гань Вей) - сухий, терпкий смак з гірчинкою в післясмаці.
- 刺激 (Ци цзи) - різкий, пронизливий, сухий смак
- 烟 焦味 (Ян Цзяо Вей) - різкий димно-вогненний смак і аромат (виникає при порушенні технології, фінальної сушки чаю).

Різні характеристики:
- 茶 性 (Ча Син) - дух чаю, головний смакової мотив пуеру
- 茶 质 (Ча Чжи) - якість пуеру
- 青 味 (Цин Вей) - молодий свіжий смак і аромат (іноді має негативний контекст, якщо пуер неякісно висушений або незакінчена ферментація ).
- 滋味 (Цзи Вей) - головна смакова мелодія
- 茶汤 (Ча тань) - чайний настій.
- 品尝 (Пін чан)-перша дегустація пуеру
- 浓 (Нунь) - міцний, сильний настій пуеру
- 淡 (Данина) - слабкий, мінімальний настій пуеру
- 淡薄 (Дан Бао) - слабкий, слабо заварений.
- 芳香 (Фан Сянь) - багатогранний пряний теплий аромат
- 香气 (Сан Ци) - багатогранний аромат
- 口感 (Коу Гань) - смак і післясмак пуеру