З тих пір, як пуер став відомим в Європі, цей напій встиг «прославитися» як легкий наркотик, «обрости» неймовірною кількістю міфів і навіть увійти в пісні відомих реперів. «Пуер п'янить» - саме так звучить головний стереотип про цей напій.
Китайці, напевно, були б здивовані, якби дізналися, що їх улюбленого напою приписують наркотичні властивості! Сьогодні ми розповімо, що таке пуер, розвінчаємо міфи і розповімо правдиві факти про самий ферментований з чаїв. Оскільки це постферментований напій, то пуер бадьорить, але в міру. Чайне листя скручують, сушать і або роками витримують в спресованому стані, або піддають обробці пліснявими грибами аспергилл. Обидва методи сприяють «старінню» листа і перетворенню пуеру в дуже концентрований напій.
Багато недобросовісних продавців стверджують, що наркотичний ефект пуеру - це очевидний факт. Але насправді «особливі» властивості цього чаю, які нібито залежать від віку «млинця» - це не більше, ніж маркетинговий прийом.
Психотропні властивості чайному листу невластиві. Слабкий пуер покращує настрій і тонізує, а міцний - бадьорить і піднімає настрій, прояснює мислення і розслабляє тіло. Цей ефект обумовлений звичайними фізіологічними процесами, які провокують містяться в листі речовини. Після чашки пуеру в крові знижується кількість холестерину і рівень цукру.
Чай пуер - це лист, який пролежав у землі протягом двадцяти років. Чорний пуер має виражений деревно-земляний смак, і через багато чайні любителі підозрюють, що лист десятиліттями зберігають в землі, витримуючи до «потрібної» кондиції.
Насправді земляний смак обумовлений характером ферментації. Якщо ви не любите земляний присмак, додайте в настій молоко - він перетвориться в казковий напій з ніжним горіховим смаком і кремовим післясмаком.
Цей міф здатний викликати хіба що поблажливу посмішку. І, напевно, автори байки - екскурсоводи чайних плантацій - прекрасно це розуміють. Якби чайні листи дійсно зрізали срібними ножицями, а потім ще знімали з гілки губами, то зібраного за сезон чаю вистачило б хіба що на чайничок для екскурсовода-казкаря, а ось для промислової продажу - навряд чи. До речі, більшість збирачів чаю далеко не юні дівчата, і у більшості з них є і сім'ї, і діти.
«Чайне сп'яніння» не має нічого спільного з алкогольною або наркотичною зміною свідомості. Вся справа в тому, що чай дарує відчуття легкості і гармонії, розслабляє, прояснює свідомість, піднімає настрій і заспокоює. Саме ці якості характерні для чайного «сп'яніння».
Якщо хочете в повній мірі відчути ефект від пуеру, візьміть чай з собою в подорож по лісу або в гори! Випийте чашку постферментованого чаю на суботніх зборах з друзями або просто усядьтесь з чайничком і книжкою в улюблене крісло, коли за вікном йде сніг, і ви точно відчуєте дзен.
Слабозаваренний чай бадьорить слабкіше, ніж зелений напій, а ось міцний чорний пуер - це вже справжній енергетик. Насичений настій можна пити в тому випадку, якщо попереду іспит, нічна зміна на роботі, інтелектуальні пошуки або фізичне навантаження. Якщо ж нічого подібного вам не належить, краще зварити настій середньої міцності.
Факт! Властивості чаю залежать не тільки від міцності заварки, але і від віку листа. Пуерні «млинці» зберігаються до 50 років, і з кожним роком вони знаходять все більш глибокий смак і дорожчають на третину від початкової ціни! Чорні пуери ферментують за допомогою грибної обробки, а зелені - «готуються у власному соку», тому зелені чаї вважаються більш вишуканими, ніж їх чорні «однолітки».
Пуер не рекомендують гіпертонікам, людям, які страждають від сечокам'яної хвороби та вагітним. Всі інші можуть пити його з задоволенням і користю для здоров'я!
Види чаю