Чай Фенхуан Дан Цун або Фенікс Дан Цун (单枞) - сорт улуну з високогірних плантацій з провінції Гуандун на півдні Китаю. Кожен вид чаю має свою історію та особливості, але що робить чай Дань Цун настільки особливим? Назва Дань Цун означає «один кущ» і символізує послідовність нащадків чаю з єдиної материнської рослини.
Ті, хто знайомий із зеленим або чорним чаєм, можуть визначити улун, як ні те, ні інше. Так, улуни, кажучи простими словами, можна описати як напівферментований чай, що знаходиться десь у діапазоні між зеленим та чорним чаєм. Але не є ні тим, ні іншим. Зовсім. На жодне «чи».
Деякі китайці називають «улун ча» вищим класом, що перевершив і зелений, і чорний, що поєднує в собі солодко-деревний аромат чорного чаю з терпкістю зеленого. Улун дає бадьорість та свіжість. Настій «зеленого дракона» (так перекладається «улун» з китайської) має чудовий золотисто-червоний колір та інтенсивний ніжний аромат.
Основна характеристика улунів – ступінь ферментації (окислення) листя. Якщо на одному кінці шкали знаходиться зелений чай із практично нульовим окисленням, а на протилежному чорний/червоний, що окислений максимально майже на 100%, то улуни залежно від типу, місця виробництва та технології можуть займати місце від 15 до 90%. Так, вони такі. Ця неповна ферментація у поєднанні з додатковими етапами виробничого процесу призводить до утворення одного з найскладніших і найглибших смакоароматичних профілів чаю.
Улуни поділяються на 4 основні типи:
Дань Цун роблять особливим унікальні ароматичні типи, їх існує не менше 10 різних, кожен зі своїм унікальним смаком та ароматом. Загалом усі вони потрапляють в 1 із 3-х основних категорій смакоароматичних профілів чаю – фруктові, квіткові та трав'янисті. І мають тривалий приємний післясмак. В даний час виділені типи чаю Дань Цун: Медова Орхідея (Honey Orchid), Гарденія (Gardenia), Аромат мигдалю (Almond Fragrance), Квітка імбиру (Ginger Flower), Цвітіння ірису (Iris Flower) Жасмин (Jasmine) та ін.
Але головне, що робить все це розмаїття ароматів настільки дивовижним і особливим, це те, що в процесі створення чаю не додаються жодної молекули штучних ароматизаторів або ефірних олій. Всі ці аромати виходять виключно з чайного листя. Жодних зовнішніх добавок. Тільки відточена технологія, біохімічні трансформації та чайне листя бездоганної якості з єдиних «материнських дерев».
Він у цілому має дуже високу антиоксидантну здатність у порівнянні з іншими сортами і внаслідок половинної ферментації містить більше катехінів, ніж у чорному чаї. Але його активність обумовлена не тільки катехінами, а й кофеїном, теафлавіном, галовою та хлорогеновою кислотою та ін.
Ідеальна температура заварювання становить 90-95 º C (не окріп). Можна закип'ятити воду, а потім дати охолонути 30 секунд. Чай Дань Цун найкраще заварювати у фарфоровому посуді (гайвань) або методом проливів. Попередньо варто обполоснути заварник/гайвань окропом, щоб заздалегідь нагріти. Воду вилити. У гайвань покласти 2 чайні ложки чаю Дань Цун на 200-250 мл води. Заповніть гайвань водою температурою 90–95ºC. Накрийте гайвань кришкою і дайте чаю Дань Цун настоятися 30 секунд. Налийте чай у чашку та насолоджуйтесь чаюванням. Чай Дань Цун витримує 8-10 настоїв/проливів. На кожен наступний час потрібно збільшити на 20-30 секунд.
Щоб уникнути підробок, варто купувати улун Дань Цун лише у перевірених чайних магазинах із гарною репутацією. Наприклад, гарантовано якісний чай Дань Цун купити можна в інтернет-магазині DAO.UA, де представлена широкий асортимент кращих улунів від виробників. Купити чай Дань Цун можна в різній розфасовці від 25 г зі зручною доставкою.
Види чаю