Дарджилінг - смачний чай з гірських схилів Гімалаїв
Дарджилінг - смачний чай з гірських схилів Гімалаїв
Чай Дарджилінг - популярний сорт, історія якого налічує майже два століття. Він отримав свою назву по найменуванню місцевості, в якій росте - міста і однойменного округу Дарджилінг, розташованого в південних Гімалаях. Це дійсно неповторний напій, який має ряд особливих якостей і цінностей.
Що робить чай Дарджилінг унікальним?
Плантації, на яких вирощують цю унікальну сировину, розташовані в області з неповторним поєднанням умов гірського клімату. Середня температура повітря становить приблизно 20 ° С і залишається практично незмінною вісім місяців в році. Тут відсутній спека, але чайним кущах вона і не потрібна. А ось такої необхідної для них вологості тут більш ніж достатньо - туман, дощ, злива тільки сприяють правильному росту сировини.Серед інших умов, який роблять чай таким, яким він є, важливо відзначити:
багатий грунт;
оптимальний вплив сонячних променів;
найчистіше повітря і вода;
помірний атмосферний тиск.
Все це надає чаю настільки унікальні смакові якості і природний аромат, який знають у всьому світі.
Види чаю Дарджилінг
Умови зростання забезпечують можливість збору врожаю чотири рази за рік. Кожен збір має свої особливі якості і відрізняється за ціною:
Березень квітень. Першими збираються найбільш молоде листя. З них виходить трохи продукту, тому цей чай Дарджилінг найбільш дорогий. Настій з нього світлий, відрізняється м'яким і освіжаючим ароматом і максимальними якостями.
Травень червень. Збір трохи дешевший за ціною. Цей чай міцніший, має сильно виражений мускатний відтінок.
Вересень. Найменш цінний урожай з усіх. Чай з зірваних в цей час листя насичений, характеризується грубим смаком.
Листопад. Фінальний урожай після сезону рясних дощів. Цей чай Дарджилінг вважається зрілим.
Таким чином створюється багато різноманітних, де кожен знайде свій особливий напій.
Смак і аромат складу
Цей чай вважається вишуканим. Серед його основних характеристик виділяють терпкий смак з мускатними нотами і легким квітковим відтінком. Однак в залежності від сезону смак і аромат можуть істотно відрізнятися:
Весняний чай володіє ніжним персиковим смаком. В цілому напій подібний зеленому чаю, і здобув належну популярність.
Літній. Склад при заварюванні виділяє пряний аромат і дає виноградний післясмак, через що за смаком нагадує шампанське. Найвідоміший чай серед гурманів.
Осінній. Має набагато більш насичений і міцний смак, через що зазвичай продається в складі сумішей.
Залишається підібрати варіант, який припаде до душі.
Корисні властивості чаю Дарджилінг
Напої з усіх складів насичені корисними вітамінами, мікроелементами та іншими речовинами. Серед них особливо цінні катехіни, що володіють високим антиоксидантним ефектом. Кофеїн добре тонізує, вони довше і м'якше діє порівняно з тим, що є в каві.
До корисних властивостей чаю також слід віднести:
нормалізує обмін речовин;
очищає організм від шлаків і токсинів;
зміцнює імунну систему;
нейтралізує збудників багатьох інфекцій;
уповільнює старіння організму;
запобігає розвитку онкології.
В цілому, це приємний і корисний напій для справжніх цінителів.
Як заварювати чай Дарджилінг?
Щоб повною мірою насолодитися смаком та всіма корисними властивостями напою, важливо дотримуватися нескладних правил його приготування. Заварювати чай слід в керамічному, порцеляновим або ж в скляному заварнику. Для цієї мети підійде вода, яку довели до кипіння і дали охолонути до рівня 90-95 ° С. Заварка засипається в чайник з розрахунку одна чайна ложка на 200 мл води. Склад настоюється протягом трьох хвилин, після чого можна починати чаювання. Правила допускають можливість повторно заварювати чайне листя 3-4 рази. Головне вкластися в півгодини.