Мистецтво балансу чайного листа: користь чорного чаю залежить від мудрого вживання

Мистецтво балансу чайного листа: користь чорного чаю залежить від мудрого вживання

Що відрізняє мудреця від звичайної людини? Уміння концентруватися і знаходити здоровий баланс між духовним і тілесним розвитком. Ці властивості допомагає розвинути чаювання. Китайці пишаються, що істинний напій мудреців, чай, був відкритий ще 2000 років тому саме в Китаї як протиотрута.Багато що змінилося, і зараз цілющий напій набув значного поширення в світі, але свої властивості він не втратив. Залишилося тільки оволодіти мистецтвом балансу в застосуванні чайних листів.

Білий, зелений, чорний. Нотатки на чайній фабриці

Гори Ассама і Західні Гати Індії, долини Цейлону та Китаю сьогодні суцільно вкриті чайними деревами. Маленькі рослини, більше схожі на кущі, живописно прикрашають невисокі гори Нільгірі - Блакитні гори Півдня Індії. Ці чайні плантації з невеликими фабриками - одна з визначних пам'яток штату Керала. Побувати на чайній фабриці - зануритися в інший світ. Одна з них виробляє однойменний чай «Нільгірі». Дивовижно, але одна маленька фабрика виготовляє до 300 кг чаю в день. Тут ми відкрили головну відмінність між чорним, зеленим і білим чаєм.По суті, це один і той же лист чаю, відмінність у ступені обробки - ферментації. Наприклад, білий чай - це первозданний лист, висушений на сонці в максимально природних умовах. Зелений чай отримують з листя, які підсушують без окислювальних процесів або підв’ялюють ферментацією не більш 2-3%. Смак зеленого чаю залежить від скручування листа і методу просушування - на відкритому вогні, в печі, на диму.Листя чорного чаю проходять більш активну обробку. Величезні цехи чайних фабрик складаються з бамбукових або дерев'яних піддонів, де сотнями кілограмів підв’ялюють листя чайного дерева. При цьому, для необхідних хімічних процесів, дотримується клімат контроль - низька температура і висока вологість. Фахівці чайної фабрики стверджують, що для досягнення необхідних смакових якостей - насиченості і терпкості, ферментація листа повинна скласти не менше 70-85%.

Відкриваючи чорний чай - користь для організму

Секрети корисних властивостей чаю якраз і проявляються в процесі обробки. Активні хімічні елементи чаю, а їх більше 200, оздоровлюють організм:
  • кофеїн підвищує концентрацію, знижує втому, сонливість;
  • антиоксиданти зміцнюють імунітет,поліфеноли знижують можливість виникнення ракових хвороб;
  • флавоноїди налаштовують серцево-судинну систему, знижують ризик інсульту;
  • теарубігіни приводять травну систему до ладу, виводять холестерин;
  • теафлавіни мають антибактеріальні властивості і налагоджують комфортне травлення.
Вчені відкрили корисні властивості чаю - нормалізація тиску і судинного балансу. Гіпертонікам знижує тиск, гіпотонікам підвищує. Лікарі всього світу знають, що кілька чашок чорного чаю в день майже на 70% знижують можливість перенесення інсульту.черний чай

Правила зберігання цілющих властивостей чаю

Закономірно, що чай на сході вважається напоєм мудреців. Необхідно знати багато нюансів про заварювання, приготування і вживання цього напою. Де б не ріс чай, важливо купувати його в цільнолистовому вигляді. Оскільки саме в цільних листах, особливо у верхній частині дерева - зберігаються всі корисні речовини смачного і корисного напою.Чай зберігає свої властивості, якщо його помістити в сухе, темне середовище в закритій упаковці або у непрозору банку, обмежити від сторонніх запахів. Мало хто звертає увагу на важливий фактор - період зберігання чорного чаю. Тільки перші 8-9 місяців після збору він має більш насичений смак і корисні властивості.Температура води для заварювання повинна бути не менше 80 градусів, настоювати потрібно близько 5 хвилин. Таким чином корисні речовини висушених листів розкриються максимально.Шкода чорного чаю проявляється при передозуванні. Більше 4 чашок міцного настою викликають роздратування травної системи, напружують серце і судини, підвищують тиск. Особливо не радять пити міцний чай перед сном, якщо є намір гарненько виспатися. Для вагітних жінок - більше однієї чашки лікарі пити не рекомендовано. Шкідливо пити чорний напій, настояний більше однієї години, оскільки незворотні процеси перетворюють корисні мікроелементи на шкідливі.
facebook icon
instagram icon
telegram icon
Приймаємо до сплати: