Правильне зберігання чаю - необхідна умова, щоб його якість, свіжість, смак і інші характеристики залишалися на тому ж високому рівні, як задумав виробник. У «Чайної класиці» старовинному керівництві про цей благородний напій майстер повчає: «П'ять умов потрібно дотримуватися, щоб чай залишався прекрасним - бережи його далеко від світла, тепла, вологи, повітря і інших ароматів». І сучасні любителі чаю повністю поділяють цю позицію. Оптимальні умови зберігання чаю захищають його:
Для зберігання чаю ідеально підходить посуд, який можна герметично закрити, інертний, безпечний для харчових продуктів і той, що не пропускає повітря, вологу й сторонні запахи: з стекла, металу, глазурованої кераміки.
Тривалий термін зберігання чаю в герметичній скляній банці забезпечений, тільки якщо вона з непрозорого скла або зберігається в світлонепроникної шафі. Прозора, на жаль, пропускає згубний для чаю ультрафіолет.
Щільне закривання ємності для зберігання - ключ до успіху збереження чайного букета. Відповідні варіанти:
Важливий і такий фактор як температура зберігання чаю, а не тільки матеріал виготовлення ємності. Навіть в ідеально закритої непрозорої банки, але яка стоїть, наприклад, поруч з часто включається духовкою, чай втратить весь аромат.
Термін зберігання завареного чаю невеликий. Він швидко втрачає аромат і смак, якщо його залишити. Це пояснюється випаровуванням летких ароматичних сполук і окисленням на повітрі. Але можна зберігати чай в замороженому вигляді без доступу повітря. Такий метод підійде для трав'яного або квіткового чаю, який добре пити в спеку охолодженим або з льодом.
Термін зберігання зеленого чаю менше, ніж чорного, це пояснюється тим, що зелені сорти піддаються дуже слабкою ферментації (окисленню) в процесі виробництва. Термін зберігання сортових листових чаїв зростає від слабо ферментований (білі, жовті, зелені, улун) у сильно і постферментірованним (чорний, червоний, Пуер). Загальне правило, за словами китайського чайного майстра Лю Вана «чим делікатніше і менш ферментований чай, тим коротше термін його зберігання».
Види чаю