Як перевірити якість зеленого чаю: тонкощі чайної справи

Як перевірити якість зеленого чаю: тонкощі чайної справи

Матовий зелений колір цього сорту чаю – знак якості. Залежно від виду чайних пелюсток колір змінюється в діапазоні від оливково-світлого до сірого майже сріблястого, трапляється сорт із смарагдовими крапочками. Відтоді як один із китайських богів у чайному листку розкрив еліксир життя і протиотруту, Піднебесна вживає цей священний напій. Понад 4000 років китайські майстри виробляють зелений чай. Тут він був винайдений, а сьогодні у світі відомо понад 700 сортів цього виду чаю. Кожен сорт – панацея від багатьох тілесних недуг, а також цей еліксир чудесним чином зміцнює дух людини.

Зелений чай

Як перевірити якість зеленого чаю: 6 порад

Майстри чайних церемоній радять перевіряти чайні пелюстки за кількома параметрами. Розглянемо їх і дотримаємось цінних порад!

  1. Аромат: приємний легкий квітковий із трав'яними нотками.
  2. Зовнішній вигляд: листя повинно бути сухим, одного кольору, легко розсипатися.
  3. Особливість: на зеленому чаї майже завжди є світлі ворсинки.
  4. Міцність: якщо розтерти листя, воно ламається на рівні частинки, а не перетворюється на попіл.
  5. Чистота: в заварці не повинно бути пилу, сміття або домішок, зламаного листя.
  6. Цілісність: при заварюванні скручений зелений листок розгортається в окропі і стає повноцінним листком, а не його частиною.

Зелений чай

4 правила вибору якісного зеленого чаю

  1. Сезони смаків. Смак напою багато в чому залежить від сезону збору чайних листків. Весна подарує витончені смаки. Літо – більш насичені букети ароматів і більш щільні смаки. Для осені характерні слабкі аромати з гірчинкою в присмакові. Все це визначає і вартість чаю, так, ранній збір цінується значно вище, ніж пізній того ж сорту.
  2. Термін придатності не повинен перевищувати 6 місяців. Зелений чай – слабоферментований або неферментований, тому, чим більш свіже листя, тим воно корисніше, смачніше, ароматніше.
  3. Дата збору і фасування. Кожен чесний виробник на упаковці обов'язково вказує дві дати. Ця інформація важлива для оцінки якості чаю.
  4. Якісна упаковка. Зелений чай особливо чутливий до сонячних променів і кисню. Заварка на вагу – це ризик придбати неякісний товар. Чай в прозорій тарі швидко втрачає свій смак й аромат. Фасування в темній щільній упаковці краще збереже якості натурального чаю.

Чайні тонкощі: що потрібно знати про маркування

Напевно ви звертали увагу на маркування чаю. Заварка може бути з дрібнолисткової, середньо- або цільнолисткової сировини. Смак чаю багато в чому залежить від цього показника. У цьому світі більше цінується цільне велике листя. І це не випадково, оскільки саме воно надає напою насичені смакові відтінки.

Якщо ви надаєте перевагу чаю вищої категорії, шукайте на упаковці позначення FOP, тобто Flowery Orange Pekoe – молоде листя із типсами. Увага, про низьку і середню якість чаю повідомить маркування з літерами B, що позначає наявність різаного листя (broken) або D, позначає пил, (dust).

Чайна географія. Країни-виробники зеленого чаю

Зелений чай виробляють далеко не скрізь. Є переваги в чайному світі, і вони стосуються декількох країн. Китай. Лідер по виробництву й експорту цього виду чаю. Буквально кожен регіон має свій унікальний сорт неферментованого зеленого чаю. Тайвань. Широко відомі тайванські високогірні улуни. Індія. Північні регіони Бхарати, схили Гімалаїв подарували зелений дарджилінг, якому притаманний унікальний мускатний смак із букетом аромату квітів. Шрі-Ланка також виробляє зелений чай, але в невеликих кількостях.

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: