Матовий зелений колір цього сорту чаю – знак якості. Залежно від виду чайних пелюсток колір змінюється в діапазоні від оливково-світлого до сірого майже сріблястого, трапляється сорт із смарагдовими крапочками. Відтоді як один із китайських богів у чайному листку розкрив еліксир життя і протиотруту, Піднебесна вживає цей священний напій. Понад 4000 років китайські майстри виробляють зелений чай. Тут він був винайдений, а сьогодні у світі відомо понад 700 сортів цього виду чаю. Кожен сорт – панацея від багатьох тілесних недуг, а також цей еліксир чудесним чином зміцнює дух людини.
Майстри чайних церемоній радять перевіряти чайні пелюстки за кількома параметрами. Розглянемо їх і дотримаємось цінних порад!
Напевно ви звертали увагу на маркування чаю. Заварка може бути з дрібнолисткової, середньо- або цільнолисткової сировини. Смак чаю багато в чому залежить від цього показника. У цьому світі більше цінується цільне велике листя. І це не випадково, оскільки саме воно надає напою насичені смакові відтінки.
Якщо ви надаєте перевагу чаю вищої категорії, шукайте на упаковці позначення FOP, тобто Flowery Orange Pekoe – молоде листя із типсами. Увага, про низьку і середню якість чаю повідомить маркування з літерами B, що позначає наявність різаного листя (broken) або D, позначає пил, (dust).
Зелений чай виробляють далеко не скрізь. Є переваги в чайному світі, і вони стосуються декількох країн. Китай. Лідер по виробництву й експорту цього виду чаю. Буквально кожен регіон має свій унікальний сорт неферментованого зеленого чаю. Тайвань. Широко відомі тайванські високогірні улуни. Індія. Північні регіони Бхарати, схили Гімалаїв подарували зелений дарджилінг, якому притаманний унікальний мускатний смак із букетом аромату квітів. Шрі-Ланка також виробляє зелений чай, але в невеликих кількостях.
Види чаю