Факт, що зелений чай є частиною стратегії здорового харчування, відомий вже давно і усім. Все більшої популярності завойовує ще один яскравий, і у буквальному сенсі, представник зеленого чаю - матчу. Це японський чай, що кольором схожий на дорогоцінний нефрит і смарагд, а за користю для здоров'я замінює цілу аптеку. «Звуки киплячої в чайнику води і піни, що збивається на чаї матчу чисті, немов звуки небесного дзвіночка» - говорив чайний майстер Сен-но Рікю про матча чай. Як заварювати вдома це японське диво – розкриємо всі секрети.
Матча - це різновид зеленого чаю, що роблять із молодих чайних листочків, подрібнюючи їх у яскраво-зелений порошок. Потім при заварюванні його збивають у піалі із гарячою водою. Від звичного листового зеленого чаю мати відрізняється не тільки інтенсивно смарагдовим кольором, але і технологією приготування. Зелений листовий чай заварюють у воді, а потім видаляють листя, п'ють тільки заварений настій. З матча чайне листя вживається цілком, з усією найбагатшою палітрою цінних і корисних речовин.
Яскравий колір матча отримує завдяки вирощуванню чайних кущів у штучній тіні. Так кількість хлорофілу в листі збільшується у багато разів, що робить їх яскраво-зеленими та повними поживних речовин.
Листя для матчу збирається тільки вручну, стебла та жилки видаляються. Традиційно листя подрібнюють гранітним камінням до особливо дрібнодисперсного порошку, роблячи це в темряві, щоб зберегти поживні речовини.
Матча, як і інші зелені чаї, містить антиоксиданти класу катехінів, які мають протиракову дію. Порошок матча містить у рази більше катехінів на грам, ніж зелений листовий чай. Дослідження свідчать і про багато інших переваг матча для здоров'я:
Тонізуючі властивості матча засновані на високому вмісті кофеїну та Л-теаніну, але менше, ніж у каві чи чорному чаї. Хоча матча містить більше кофеїну, ніж листовий зелений чай.
Найкращий матча надходить з Японії, де він вирощується протягом століть та є частиною традиційної японської чайної церемонії чаною (茶の湯) або «Шлях чаю». Послідовність, як правильно заварювати чай матча, на перший погляд може здатися складною, але приготувати цей нефритово-зелений напій вдома цілком під силу.
На цьому етапі технологія усуча та коїча відрізняється:
Для коїча використовується вдвічі більше матча на еквівалентну кількість води. Подвоєне співвідношення та техніка приготування призводять до більш густої консистенції порівняно з усуча.
Особливості чаю матча, як правильно заварювати «в стилі чайного майстра»
У традиційних чайних церемоніях чашу для матча та бамбуковий віночок попередньо нагрівають гарячою водою і витирають перед використанням насухо, щоб забезпечити плавність збивання та оптимальну температуру.Секрет гарного збивання – рухи тільки зап'ястям, а не всією рукою.
І взагалі, чи можна відчути справжній смак матчу, якщо спеціальних приладів немає? Як заварювати матча в домашніх умовах «без витівок»?
Так, звичайно, для ідеального смаку та консистенції необхідний бамбуковий віночок часен, він спеціально має 70-110 найтонших волосків, які забезпечують однорідну кремоподібну структуру піни. Але за його відсутності можна скористатися капучинатором, френч-пресом, міксером та хоч виделкою. Просто збивати доведеться більше часу.
Головне - якісний чай, питання, не так як заварювати чай матчу вдома, стільки – з якої сировини. Інтернет-магазин DAO.UA отримує преміальний матч церемоніального класу безпосередньо з плантацій Удзі (Японія, весняний збір), з листя чайних кущів віком не менше 30 років. Це ідеальна текстура, природна насолода та насичений аромат умами - для традиційних чайних церемоній та поціновувачів, які бажають насолодитися матчу.
Латте з чаєм матча готується за технологією усуча. Яскраво-зелений матча-латте - після збивання порошку з водою до піни додати гаряче молоко (можна взяти кокосове або мигдальне). Співвідношення:
Види чаю