За століття існування чаю йому присвячувалися поеми та романи, а тонкощам заварювання незрівнянного напою – трактати та кодекси етикету. Чайна церемонія - вивірена до жесту послідовність - єднання води, вогню, чайного листя, простору та духу. Але великий чайний майстер Сен-но Рікю нагадував: «Варто пам'ятати, що чайна справа по суті своїй - не більше ніж заварювання листків чайного дерева окропом». Не завжди є час настоювати китайський чай Пуер в ісинському чайнику. Чашка гарного гарячого чаю, випита на природі, на пікніку, у поході надає сил і тішить не менше. Як заварити смачний чай у термосі, зберегти всі цінні властивості і не втратити смаку?
Термоси призначені для тривалого збереження температури напою як гарячого так і холодного (чай з льодом на прогулянці в серпневий опівдні - безцінно). Вони різняться за обсягом – від невеликих 0,5 л до містких на велику компанію – до 3-4 л, і за матеріалом, з якого виготовлена колба – скло або нержавіюча сталь. У кожного свої плюси та мінуси:
Яким має бути чай для термоса і сам термос, потрібно вирішувати виходячи з практичних завдань: наскільки людина панується чаювання, в яких умовах, наприклад, брати термос зі скляною колбою в гірських похід – необачно, а на екскурсію машиною – гарне рішення. Оптимальна середня місткість 1-1,5л.
Крім вибору ємності ідеальний чай має на увазі хорошу воду, правильну технологію заварювання та якісний чай гарного сорту.
Вода – м'яка бутильована або з джерела. Якщо планується прогулянка у місця, де є природні джерела, можна заварити чай із підігрітої на багатті води прямо в термосі на місці та продовжити похід. При заварюванні чаю в термосі в домашніх умовах не варто купувати водопровідну воду, вона не придатна для чаю. Заварювання (чай). Яким має бути чай для термоса, якість напою залежить від сорту. Важко очікувати складного букету від чаю в пакетиках, тому варто придбати сортовий чай в авторитетному чайному магазині з гарною репутацією, наприклад, DAO.UA, де продається найкращий чай - справжній, неповторний і найкращий з можливих на ринку, причому безпосередньо від китайських виробників без посередників.
Сорти чаю для заварювання в термосі з точки зору збереження максимальної схожості зі свіжоприготовленою чашкою чаю в порядку зменшення:
Загальний принцип – від ферментованих сортів (краще і довше зберігають свій профіль) – до менш ферментованих.
Послідовність заварювання. Колба термоса перед використанням промивається окропом (його вилити) для зігрівання, потім насипають потрібну кількість чайного листя. Співвідношення чайного листя та води: 0,5 – 0,3 г на 100 мл води, або на 1 літр води 1 ч.л. зеленого чаю, 0,5 ч.л чорного, особливо важливо не перебрати для мало ферментованих зелених чаїв.
Чим довше чай залишається у колбі термоса до вживання, тим менше листя слід брати. Пропорції можна коригувати відповідно до індивідуального смаку.
Постферментований чай, а китайський чай Пуер складає цю категорію, варто заварювати правильно, щоб зберегти неповторний букет.
Обов'язково перед заварюванням потрібно промити листовий пуер невеликою кількістю гарячої води, це очистить його від пилу і розкриє лист.
Види чаю