«Людина подібна чаю - ніколи не дізнаєшся, наскільки вона міцна, поки не поринеш її в горнило випробувань» - писав Редьярд Кіплінг. Алегорія зрозуміла і говорить про важко оцінюваний на перший погляд внутрішній потенціал. Але так чи вже неможливо без «знайомства з окропом» зрозуміти якість (щодо людей промовчимо, це предмет іншої розмови), а ось з чаєм простіше - відразу можна оцінити, великолистовий чай перед вами або чай дрібнолістовий, і це важливо.
Всі різновиди чаю отримують від чайного рослини Camelia Sinensis, її сорти класифікують, у т.ч. за розміром листової пластини. Величина чаїнок в готовому чаї визначається:
Довжина листочка великолистового чаю становить> 10 см. Для порівняння - до дрібнолистових чаїв відносять, ті, чиє листя при зборі <5 см. Інше відносять до середньолистових сортів.
Великолистовий чай має багато сортів, що культивуються в Індії і Китаї. Залежно від ступеня ферментації розрізняють:
Більшість представлених на ринку сортів чорного чаю - великолістові, навіть якщо використовуються для наповнення пакетиків. Вони виробляються з дрібних фракцій і дробленого відсіву чайного листа.
Окремо оцінюється чай Пуер з провінції Юньнань в Китаї. Велике листя з вікових чайних дерев, з яких роблять обидва різновиди - Шен Пуер (схожий на зелений великолистовий чай) і Шу Пуер (схожий з чорним великолистовим чаєм) - унікальні, забезпечують неповторний букет настою і ніде більше в світі не зустрічаються.
Такі чайні кущі поширені в Китаї, Тайвані та Японії, сировину з них збирають в стадії ледь розгорнулися листочків і бруньок і використовують для зеленого чаю, улунов тощо: «Смарагдові весняні спіралі» Бі Ло Чунь, «Жовті бруньки гори Хуан» - Хо Шань Хуан Я і вся група китайських чаїв, до складу яких входять в основному чайні бруньки (тіпси) і молоді не розгорнуті листочки. Окремо оцінюються сорти японського чаю матча з подрібненого листя зеленого чаю, і Дарджилінг, що виробляють з дрібнолистового чаю, привезеного з Китаю і акліматизованного в горах Дарджилинг в Індії. Смаковий профіль ніжний і делікатний.
Багатьма цінується великолистовой чай, який краще вибрати для чаювання, залежить від побажань і смакових пристрастей. Добрий великолистовой чорний чай має більш виражену міцність і терпкість, солодовий гіркувато-шоколадний аромат з нотами прянощів і сухофруктів, букет великолистового зеленого чаю йде в бік нектарної квіткової солодощі, медової свіжості і легкої терпкості.
Вибрати й купити великолистовой чорний чай оптимальніше не в масмаркеті, а в спеціалізованих магазинах, наприклад, DAO.UA, де представлений грандіозний вибір крупнолистового чаю, купити можна навіть 25 г на пробу і зрозуміти, що це саме той смак, що потрібен вам. Купити зелений великолистовий чай можна там же, порівняти і підібрати сорти, проконсультувати допоможуть фахівці DAO.UA.
Види чаю