У світі існує безліч різноманітних явищ, і вони мають свої назви. Як говорилося в старовинні часи латиною – nomen est omen, що означає «ім'я – є знак», у сенсі, деяке ім'я/назва говорить сама за себе. Але якщо ми говоримо про жовтий чай, то не зовсім так. Цим ім'ям «жовтий чай», хоч і це дивно, називаються два абсолютно різних явища, тобто чаї як напій. Обидва вони ростуть на різних континентах – у Китаї та Єгипті, виробляються з різних рослин, відрізняються за смаком та ароматом, і містять різні, але дуже корисні біоактивні сполуки. Як дві сторони однієї медалі, інь та ян та інші подвійні стихії… Заінтриговані? Тоді поїхали.
Жовтий чай, також відомий як «хуанча», є унікальним шедевром китайської чайної майстерності, рідкісним і цінним різновидом напівферментованого чаю (7-15 %). Жовтий чай китайський за походженням виробляється з листя та бруньок загальної для всіх чаїв рослини Камелії китайської.
За технологією він схожий на зелений, але має додатковий етап «томління», що вимагає ювелірної точності від чайних майстрів. Технологія дозволяє чаю окислюватися повільно, щоб інактивувати ферменти, це дає м'якіший смак і прибирає характерні для зеленого чаю трав'янисті ноти. Ця технологія також надає чайному листю жовтуватого забарвлення.
Він відомий з епохи династії Тан (VIII ст.) та виготовляється з найбільш високоякісної сировини у провінціях Фуцзянь, Хунань, Сичуань, Чжецзян (Китай). Історично жовтий чай китайський вважався чаєм Імператора (тобто був привілеєм Сина Неба, сім'ї монарха та вищої знаті), тривалий час старанно охоронявся від іноземців, за розголошення таємниці його виготовлення належало суворе покарання. Китайський жовтий чай популярний завдяки своєму приємному ніжному смаку, багатому аромату та корисним для здоров'я властивостям - антиоксидантним, протизапальним, протираковим, антивіковим та антистресовим.
А ось цей він, інакше званий «хельба», за строгою класифікацією не зовсім чай, бо «чаєм звуть напій, що виготовляється з листя Camellia sinensis - камелії китайської». А єгипетський жовтий чай вихідником має однорічну рослину з сімейства бобових – пажитник, блакитний буркун, абіш, шамбала або фенугрек. Його батьківщиною вважають Тибет, але зараз вирощують у багатьох країнах. І росте цей жовтий чай не в Китаї, а в Єгипті, де яскраве сонце, піраміди, курорти і так, смачний і корисний єгипетський жовтий чай. Місцеві жителі та туристи дуже поважають цей освіжаючий напій. Сировиною для цього оригінального напою служить не листя (як у випадку класичного чаю), а насіння. Тому для максимальної користі та смаку жовтий єгипетський чай потрібно заварювати за певними правилами.
У готовий напій можна за смаком додавати мед, імбир, корицю та ін. Навіть без додавання приправ жовтий єгипетський чай дуже ароматний напій, він має тонкий аромат спецій з нотками лісових грибів, горіхів, сиру та карамельним післясмаком. Воду, до речі, при приготуванні жовтого єгипетського чаю можна замінити молоком.
Хельба має масу позитивних властивостей:
Протипоказання:
У масмаркеті краще не купувати те, що називається жовтим чаєм, купити його краще у авторитетних продавців, наприклад, в інтернет-магазині DAO.UA, де представлений різноманітний спектр сортів чаю - від популярних до елітних, безпосередньо від виробників. Купити жовтий чай можна в різній розфасовці від мінімальної дегустаційної 25 г.
Види чаю