Хімічний склад чаю

Хімічний склад чаю

Дослідження хімічного складу чаю показує, що в його листі міститься більше 600 ароматичних і біоактивних сполук. Деякі з них в процесі технологічної обробки невпізнанно трансформуються, інші залишаються як є, і всі в комплексі утворюють індивідуальний смаковий профіль чаю певного сорту.

Після збору чайне листя по-різному сушать, «вбивають зелень», ферментують або, навпаки, всіма силами перешкоджають окисленню... Інтенсивність трансформацій в чайному листі порівнянна з буйними перетвореннями речовин в тиглях середньовічного алхіміка. Але на відміну від його марних праць, здатна привести до утворення істинного золота - унікального і неперевершеного букета чаю, хімічний склад кожного сорту має свої особливості.

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЧАЮ

Хімічний склад чаю - компоненти

Нанбо Сокей, японський чайний майстер 17 століття і учень великого Сен-но Рікю писав: «У чашці чаю міститься істина». З цим не посперечаєшся. Але крім неї хімічний склад чаю включає різні розчинні і нерозчинні складові.

До перших відносяться целюлозні волокна і клітковина, лігнін, рослинні масла, хлорофіл і інші пігменти, зерна крохмалю. Все це залишається на дні чайника і не переходить в настій.

Розчинні і летючі компоненти набагато цікавіше. Це саме ті корисні і ароматні речовини, що формують чайний букет, за які людство вже багато століть любить чай. Сюди входять:

  • Флавоноїди (здебільшого з антиоксидантною активністю),
  • Алкалоїди (такі як кофеїн),
  • Матеріали дубильні речовини,
  • Вітаміни (С, група В, Р і РР),
  • Амінокислоти,
  • Мікроелементи (залізо, магній, калій, кальцій, фосфор та ін.),
  • Летючі ефірні масла (вони і не розчиняються у воді, але в першу чергу випаровуються при нагріванні і утворюють основу чайного аромату).

Хімічний склад чаю, таблиця

РечовиниХарактеристика (смак і аромат)Дія (ефект)
Флавоноїди (до 30% сухої ваги чаю): Катехіни (максимум в неокислених білому і зеленому чаї), ФлавонолиКолір, терпкість і гірчинка, база аромату.Антиоксиданти - борються зі старінням, новоутвореннями, збільшують тривалість життя. Знеболюють і нормалізують цукор крові. Протизапальна і антипухлинна дія.
Амінокислоти: головна - L-теанинсолодкість і середні ноти ароматуСприяє розумовій концентрації, покращує сон, знижує тривожність. Стимулює імунітет і метаболізм.
Алкалоїди: кофеїн, теобромін, теофілінГірчинка і кислинка в смакуКофеїн - бадьорість, працездатність, поліпшує когнітивні функції, пам'ять і тонус. Профілактика багатьох заболеаваній (ігнсульт, діабет, хвороба Альцгеймера і Паркінсона) Теобромін і теофілін - розслабляє дихальні шляхи, загальностимулююча, сечогінна і судинорозширювальна дія.
Дубильні речовини (танін)Терпкість і терпкий смакАнтимікробний і антивірусний вплив

Чи відрізняється хімічний склад зеленого чаю від чорного?

Чи відрізняється хімічний склад зеленого чаю від чорного

Зелений та інші представники слабоферментованих чаїв (білий, світлі улуни, Шен Пуер) містять у великій кількості неокислені первинні катехіни і велику кількість амінокислот, зокрема, більше L-теаніну, ніж в сильно ферментованих темних сортах і постферментованому Шу Пуері. Хімічний склад зеленого чаю визначається його максимально природним способом обробки, дбайливим до первинних компонентів. Хімічний склад чорного чаю внаслідок ферментації містить більше продуктів окислення катехінів (флавонолів) а також танінів, які відповідають за терпкий смак, глибокий аромат і яскравий колір.

І зелений чорний чай в хімічному складі містять багато корисних антиоксидантів, хоча і різних груп. Головне - купувати правильний листовий чай якісних сортів в надійному і авторитетному магазині з великим асортиментом, такому як DAO.UA.

Переваги:

  • робота безпосередньо з постачальниками,
  • найбільш різноманітний вибір кращих популярних і рідкісних сортів китайського та індійського чаю з плантацій,
  • можливість покупки мінімальної порції 25 г для дегустації.
  • консультації чайних фахівців
facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: