З тоді, як чай був вперше виявлений в Китаї в 2737 році до н.е., і став основним продуктом в азіатській культурі, як напій, ліки і ритуал, він став популярним. Сьогодні чай вирощують у всьому світі, в першу чергу в Азії і Африці, проте його комерційне виробництво і експорт чаю в світі зосереджено в 60 країнах. Ось список Топ-10 провідних виробників чаю в 2021 році.
1. Китай - провідний виробник і експортер чаю в світі - 2 400 000 т
Це не дивно, адже Китай виробляє близько 40% світового чайного продукту. Головні «чайні провінції» - Юньнань, Гуандун і Чжецзян. Кращі сорти:
Бай Хао Інь Чжень «Срібні голки»,
Уї Янь Ча з гір Уїшань
Цзюнь Шань Інь Чжень «Срібні Голки гори Цзюнь»,
«Кимун» червоний чай Ци Мень Хун Ча,
Лю Ань Гуа Пянь «Насіння дині»,
Шен і Шу Пуер
2. Індія - 900 000 т
Другий виробник чаю в світі вирощує урожай в Дарджилинге, Нілгірі і Ассамі. Вперше індійський чай, як комерційний товар для експорту чаю в світі був представлений британцями в 1824 році, як варіант конкуренції китайської чайної монополії. Індія лідирувала на чайному поле більше 100 років. Однак на рубежі 21-го століття її обігнав Китай.
3. Кенія - 305 000 т
Кенія - провідна країна в Африці по виробництву чаю, який вирощується в регіонах Керічо, пагорбах Ньямбене і Нанді. Чай в Кенії було вперше поставлено на комерційні рейки в 1903 р компанією GWL Caine і повністю комерціалізовані до 1924 року компанією Brooke Bond.
4. Шрі-Ланка - 300 000 т
Це 17% врожаю і експорту чаю в світі. Британці, намагаючись конкурувати з китайськими виробниками, презентували перший урожай в 1867 році, і з тоді країна виробляє один з кращих в світі чай.
5. Туреччина - 175 000 т
Країна історично перебувала на стародавніх торгових шляхах між Сходом і Заходом, клімат дозволяв вирощувати чайні кущі. Чому ні? Незважаючи на відносно скромний урожай, в Туреччині п'ють більше чаю в літрах на людину, ніж в будь-якій іншій країні.
6. Індонезія - 157 000 т
Чай був завезений в 1700-х роках Голландської Ост-Індської компанією під час колоніального правління. Виробляється в основному чорний і зелений чай на основі індійського сорту Ассам.
7. В'єтнам - 117 000 т
Французи завезли чай до В'єтнаму в період колоніального панування в Індокитаї. У провінції Йенбай в Північному В'єтнамі вирощують широкий спектр чайних сортів, включаючи зелений, білий і чорний, а також деякі особливі чаї з квітковими ароматами, включаючи Лотосовий.
8. Японія - 89 000 т
Це переважно зелений чай регіонів Сідзуока, Кагосіма і Удзи. Чай в Японії має величезне культурне значення; це популярний напій і центр чайної церемоніяі. Чай, можливо, був ввезений на острови вже в 6-му столітті буддійськими ченцями. І знайшов популярність як релігійна церемонія, імператор Сему подав чай 100 монахам. Можливо, що чай вперше потрапив до Японії в 805-806 рр. коли чайна промисловість, що розвивалась, пригорнула увагу 52- го імператора Саги. Сьогодні найбільш популярні як експорт чаю в світі зелений чай сенча і матча.
9. Іран - 84 000 т
Чай вперше з'явився в цьому регіоні в 15 - му столітті, завдяки знаменитому Шовковому шляху, і швидко завоював популярність. Але його не вирощували до 1899 року, коли принц Мохаммад Мірза контрабандно переправив чайні кущі з Індії в Лахіджан. У 1934 році була заснована перша сучасна чайна фабрика.
10. Аргентина - 70 000 т
В основному це чорний чай індійського походження, який тут вирощували з 1920-х рр.,. Гібридні чорний і зелений чай були акліматизовані в провінціях Місьйонес, Корриентес, Формоза, Чако і Тукуман. З ендемічних трав'яних напоїв - найпопулярніший в Аргентині - мате.