Міфи і правда про молочний улун

Міфи і правда про молочний улун

Молочний улун належить до категорії «стартерів» - чаїв, зі знайомства з якими багато людей почали свою подорож в світ китайських напоїв. М'який, ніжний смак молочного настою зачаровує з першого ковтка. Якщо ви вже пробували цей настій, то напевно чули і міфи про нього. Наприклад, деякі продавці стверджують, що зелене листя оолонга випарюють в молоці. За іншою версією, кущі, на яких росте майбутній молочний улун, поливають ананасовим соком. У цій статті розповімо всю правду про чай зі смаком молока.

молочний улун

В оолонг «молочний» не додають ні крапельки молока

Улун, який жителі країн Європи називають молочним - це напій сорту Цзінь Сюань, виведений на острові Тайвань в кінці XX століття. Смак цього настою має дуже легкий молочний відтінок, тому після появи в Англії він відразу полюбився британцям.

А от далі розпочалося найцікавіше. Європа і Китай - це дві різні культури, і якщо жителі Піднебесної поважають чай саме за легкі смакові відтінки, то європейці віддають перевагу «яскравим» сортам. Покупці просили «винайти» чай з «більш інтенсивним смаком», і виробникам довелося піти на хитрість.

Вони почали «покращувати» улун ароматизаторами, які надають йому «повний» молочно-вершковий смак. Так Цзінь Сюань перетворився в Най Сян («молочний аромат» у перекладі з китайської). Цей чай досі виробляють тільки на експорт, адже китайські чайні майстри вважають хімічну обробку листа особистою образою і п'ють тільки оригінальний Цзінь Сюань.

Купуючи молочний улун у Європі, слід переконатися в тому, що виробники використовували дорогий і якісний ароматизатор, адже дешевий користі здоров'ю точно не принесе. Проте, турбуватися варто не тільки про аромат, але і, власне, про чай.

Молочний запах «маскує» дешеву сировину

На жаль, «молочний улун» це не завжди Цзінь Сюань. Переконавшись, що продукцію купують, деякі хитрі китайські плантатори організували виробництво чаю з поганої чайної сировини. Інтенсивний вершково-молочний аромат повністю маскує природний запах неякісної заварки, тому «справа» процвітає.

Якщо ви хочете спробувати якісний молочний улун чи неароматизований Цзінь Сюань, зверніться в спеціалізований чайний магазин. А ось чаї з супермаркетів уваги не заслуговують. У більшості випадків до полиць продуктових магазинів «доходить» тільки найдешевший улун, виготовлений з нижніх листочків.

Оолонг - зашкодить здоров'ю або принесе користь?

Улун містить ксантини, вітаміни, ефірні масла, кофеїн і теїни. Всі ці речовини зміцнюють організм. Наприклад, кофеїн і таніни «прояснюють» свідомість і благотворно впливають на нирки, а теобромін активізує травлення. Чайні вітаміни живлять клітини організму, тим самим надаючи профілактику багатьох хвороб.

А от неякісний молочний улун, виготовлений з чайних «обрізків» - нижнього листя на гілці - шкідливий. Вся справа в тому, що чим нижче знаходиться лист, тим більше сполук фтору він у собі містить.

Як виглядає і пахне справжній Цзінь Сюань?

Хороший чай можна відрізнити від збору для «мас-маркету» за смаком, формою листа, кольором і ароматом. Листи якісного чаю мають характерний «смарагдовий» колір і однаковий розмір. В якісній сировині не повинно бути сміття - чайного пороху, крихт і живців. Якщо ви знайшли в чаї обрізки, то ні в якому разі не купуйте його, адже оолонг - це листовий сорт. При заварці листя Цзінь Сюань розкривається і збільшуються в 3 рази.

А от з ароматом все складніше. Недосвідченому чаєзнавцю буде непросто відрізнити чай з якісним ароматизатором від настою з поганою добавкою. Тому якщо ви ще не навчилися розбиратися у відтінках запахів, звертайтеся до надійних і перевірених фахівців.

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: