Міфи про пуер
Міфи про пуер
Унікальність і індивідуальність пуеру в порівнянні з іншими сортами чаю, фантастичний смак, аромат і енергія пуеру породили безліч міфів. Пуер закопують в землю, що це не чай, а еліксир від всіх хвороб, який ""пре"", і вводить ""в змінений стан свідомості"".Ореол і езотерічность пуеру результат позиціонування стратегічного маркетингу талановитих торговців чаєм.DAO.UA аналізує основні помилки і міфи пов'язані з пуером.Шу і Шен пуер - різні чаї
Шу і шен пуер - часто класифікують, як різні види чаю, в контексті технології виробництва смаку аромату і терапевтичного ефекту. Незважаючи на різницю в технології (хоча 2/3 процесу виробництва ідентичні) створення пуерів і діаметрально протилежні смако-ароматичні характеристики, шу і шен - належать до одного виду чаю.«Брендовий пуер» великих компаній краще маленьких підприємств
Велике підприємство або сімейний бізнес - риторичне питання. З упевненістю можна стверджувати, що великі підприємства мають технологію і фінанси, для створення високоякісного «брендового пуеру». Єдиний стандарт якості пуеру, створив передумови для процвітання великих чайних компаній.Однак, культура виробництва чаю формувалася тисячоліттями, в маленьких династичних підприємствах, де майстерність і відповідальність виробництво пуеру передавалося від батька до сина.Сьогодні, династичні чайні підприємства переживають ренесанс. Чай маленьких мануфактур в більшості за якістю нічим не поступається «брендовому пуеру», при цьому ціна чаю сімейних підприємств може бути в кілька разів нижче. Найважливіший момент вибору чаю, є чайна сировина, його походження, майстерність обробки і правильне зберігання пуеру. Тому раціонально оцінювати і купувати чай за якістю чайного листа, а не по впізнаваності Пуерного бренду.Пуер розділяють на крупнолистовой і мелколістової сорт
Стандарт Китаю визначає пуер, як чай, який створений тільки з чайних рослин провінції Юньнань. Біо-генетичні дослідження генома чайного дерева, провінція Юньнань, є біологічною батьківщина чаю, в якій проростає єдина група большелістих чайних дерев.Чайні майстри класифікують сорти чаю на дві великі категорії: Великий Лист і Малий Лист. Традиційно Великий Лист йде на виробництво зеленого пуеру, а Малий Лист йде на створення чорного пуеру швидкої ферментації.
«Гунтін пуер» улюблений чай Імператора
Імператори Китаю протягом століть любили і цінували чай, проте, вони ніколи не пили теперішній «Гунтін пуер». Для створення гунтіна необхідний весняний лист і типс, зібраний до весняного сонцестояння. Міфу про «палацовому пуер», виник з Імператорського чайного податку.Свіжий флеш і лист чайних дерев (зібраний до свята весни Цінмін) - традиційно служив Імператорським чайним податком, в провінції Юньнань. Тільки після збору чайного податку, в Китаї офіційно починався чайний сезон.Шен пуер з віком трансформується в шу пуер
«Після тривалого зберігання шен пуер стає шу пуером» - головний міф пуер індустрії, який виник в кінці 80-х років, в епоху ренесансу культури пуеру в Гонконзі і на о. Тайвань.Природна ферментація радикально перетворює чай. Колір, смак і аромат шен пуеру, з часом набувають відтінки смаку і аромату шу пуеру. Час в чаї перетворює світлий колір настою і листа в темні тони, енергійний аромат стає пряним, в смаку формується нектарно, оксамитова мелодія і покращує терапевтичний ефект пуеру на здоров'я.Пуерні дерева0
Пуер створюють в провінції Юньнань, в якому чайний лист класифікують по 3м категоріями: Лао Шу і Гу Шу (старі, вікові, дикі, чайні дерева), Так Шу (дерева чайних садів) і Тай Ді Ча (плантаційний чай).Пуер створюють в місті Пуер
Місто Сімао - адміністративний центр провінції Юньнань, в 2007 році був перейменований в Пуер. Перейменування столиці провінції Юньнань в Пуер, - не тільки данина традиції, але і важливий символічний акт, який вказує на глибоку культурну та економічну роль пуеру в суспільстві. Основні виробництва пуеру зосереджені в п'яти районах: Менхай, Сімао, Баошань, Лінцан і Сишуанбаньна.
Пуер з диких чайних дерев або плантаційний
Чай столітніх дерев Гу Шу, в priori буде на порядок вище в ціні, ніж плантаційний пуер. Малий обсяг збору чаю і високий попит, на дикий пуер - основні фактори ціноутворення чаю. Однак, все залежить від якості чайного листа і обсягу його виробництва. Плантаційний чай з Лінцана стоїть на порядок вище, ніж дикий чай Сімао або Баошань.Дикоростучий пуер краще плантаційного
Пуер диких чайних дерев зібраний в горах - безсумнівно, унікальний чай по своєму смаку і терапевтичного ефекту. Такий чай рідкісний, ексклюзивний і дорогий. Раціональна альтернатива елітного пуеру Гу Шу - плантаційний пуер, чайних садів Лінцана, Сімао і Мьонх. Чайні дерева ростуть в чистій , природній екології лісу. Чайні майстри виробляють, з чайного плантаційного листа смачний, ароматний і енергійний пуер, з абсолютним балансом між ціною і якістю.Пуер сушать на сонці
З точки зору традиційної технології - після збору, чайний лист (мао ча) сушать на сонці, однак вологий клімат Юньнані і тропічні дощі, рідко дають можливість просушити повністю на сонці весь зібраний чай, тому часто відбувається поетапне просушування чайного листа в закритому приміщенні і на відкритому просторі, в променях тропічного сонця.Пуер "сухого" і "вологого" складу
Місце зберігання і правильне ""старіння"" пуеру грає першорядну роль. Класична ферментація пуеру відбувається в сухому і з мінімальною вологою в теплому приміщенні."Вологий склад" - новаторська технологія, яка з'явилася, в Гонконзі в кінці 70-х років XX віку. для прискорення ферментації пуеру. Пуер вологого складу - це мода і швидкоплинний чайний тренд."Сухий склад" - традиційна, технологія ферментації пуеру, яка формувалася тисячоліттями, забезпечує найкращі умови для створення правильного, автентичного корисного пуеру. Якщо у вас є вибір між пуером ""сухим"" і ""вологим"" пуером - віддавайте перевагу традиційному, ""сухому пуеру"".
Пуер з віком стає смачнішою, корисніше і дорожчим
Пуер - єдиний чай, який з віком стає кращим, ароматним і смачнішим. У пуері важливе розуміння, на якому етапі зберігання, чай максимально розкриває свій смак і інвестиційний потенціал. Для шен пуеру кращий період 10-15 років, а для шу 5-7 років. Пуери 30-40 річної давності дуже рідкісні екземпляри, більшість з них підробки, а смакова і оздоровча користь, з точки біохімії вкрай сумнівна.Ціна пуеру
Сьогодні пуер переживає ренесанс. Пуер - найпопулярніший чай в Китаї, і важко повірити, що ще в 70-х роках XX століття, чай з провінції Юньнань, вважався низько бюджетним і неякісним чаєм. Ціна на пуер залежить від багатьох факторів (сировина, технологія, рідкість), проте з упевненістю можна сказати що сьогодні ціна пуеру прийшла до усередненої константі. Зараз ціна на пуер посередині, між ціною чаю епохи забуття 70х і Пуерні буму 00х.Користь для здоров'я
У Китаї виробляють близько 9.000 видів чаю. Кожен чай (якщо він свіжий і створений за технологією), володіє значним терапевтичним ефектом (при щоденному вживанні) і є з точки зору традиційної китайської медицини - ліками від ста хвороб. Але при цьому пуер залишається винятковим чаєм, з точки зору біохімічного складу (понад 500 хімічних сполук) і користі для здоров'я. Чиста екологія провінції Юньнань, високоякісну сировину, культура виробництва чаю які формувалися століттями і ферментація чайного листа формують виняткові і унікальні властивості пуеру.