Бруньки Пуеру: користь, ефект, як заварювати

Бруньки Пуеру: користь, ефект, як заварювати

Старі чайні дерева провінції Юньнань дають початок не тільки знаменитим напівферментованим чаям: Шен Пуер (зелений) та Шу Пуер (чорний), але і дуже рідкісному і делікатному сорту, який називають «Бруньки Пуер».

Збір і технологія обробки бруньок Пуер

Класичні Пуери і пуерні бруньки, хоча і збираються з одноного і того ж чайного дерева, мають більше відмінностей, ніж подібностей. Так, і взагалі, все різноманіття чайних типів і сортів своїм початком має єдине рослина - камелії китайську, різноманітність смаків і ароматів - результат відмінностей у зборі врожаю, сушінні, ферментації та інших «технічних подробицях».Подібності та відмінності
Бруньки ПуерПуер
Джерело сировини - дикорослі чайні дерева, які не вирощуються на плантаціях (т. зв. «лісовий чай»)Джерело сировини - дикорослі чайні дерева, які не вирощуються на плантаціях (т. зв. «лісовий чай»)
Єдиний весняний збірКілька сезонних зборів протягом року
Використовуються тільки ніжні не розгорнуту брунькиУ хід йде зріле велике листя
Сировина майже не обробляється, тільки сушка на природному сонціОдна з найскладніших технологій з використанням мікробіологічної ферментації
Невеликий термін зберіганняТривале зберігання і дозрівання
Завжди розсипчастийЯк правило пресований, рідше листової розсипом
Як роблять чай з пуерних бруньок

Як роблять чай з пуерних бруньок?

Це рідкісний чай, пропозиція якого на ринку в десятки разів менше попиту. По-перше, тому що збір ніжних бруньок з дикорослих чайних дерев вручну - справа трудомістка. Якщо на чайних плантаціях можливе механічний збір листя, то старі чайні дерева допускають лише ручне збирання і вищипування з верхівок пагонів ніжних не розгорнутих чайних бутонів.По-друге, тільки один збір в році дає набагато менше сировини, ніж великі чайне листя, яке збирається кілька разів за рік, та й розмір маленької бруньки не можна порівняти з великим чайним листом, який йде на приготування Пуер. Бруньки Пуер - рідкісний шанс долучитися до світу елітних «чайних рідкостей».Зібрані бруньки і бутони розкладають тонким шаром для сушіння на сонці природним шляхом. Це найлегший і не витратний етап в технології, адже сонячним світлом і легким вітерцем весняний Китай забезпечений достатньо. Мінімальна обробка чаю з бруньок Пуер завершена. Залишилося розфасувати і запакувати чай.Збір і технологія обробки бруньок Пуер

Смаковий профіль чаю з Пуерні бруньок

Настій має фруктовий смак, схожий з іншими сортами брунькового чаю природного сушіння на сонці, але глибина і медвяна терпкість з нектарними відтінками відразу видають «дике» походження цього преміального чаю.На відміну від традиційного Пуеру чай з пуерних бруньок позбавлений «нижніх» землистий і лісових відтінків в смаку. Основна домінанта настою з легкою кислинкою - свіжість і яскравість квітково-пряних, фруктових і солодких обертонів. Аромат складний і відчувається навіть в сухому чаї. Післясмак довгий і приємний.

Як заварювати бруньки Пуер

При заварюванні ніжних бруньок Пуер варто орієнтуватися на принципи приготування слабо і не ферментованих сортів чаю (зелений і білий). Зрілі Шен Пуер і Шу Пуер заварюють більш гарячою водою і наполягають довше. Основні правила:
  • воду після закипання остуджують до 70 ° C, заварювання окропом неприпустимо, це вб'є ніжний аромат і смак.
  • Перший пролив зливають відразу ж, його мета - промивка, а другий - 15 сек. Після того настій зливають. У разі довшої експозиції чайного сировини настій може злегка гірчити.
  • Витримує 6-8 проливів без шкоди для смаку і аромату.
  • Колір настою дуже світлий і прозорий, ледь золотистий, подібний весняному сонцю, що висушувало пуерні бруньки на батьківщині.
  • Використовувати джерельну або бутильовану воду.
Справжній смак дикорослого чаю, що практично не зазнав впливу людини, гідний зусиль щодо його приготування.Як заварювати бруньки Пуер

Зберігання

Мінімально оброблений чай з пуерних бруньок не зберігається довго - максимум рік, від врожаю до врожаю. На противагу Шен Пуер, цінність якого лише зростає пропорційно часу збереження, або Шу Пуер, який можна зберігати довгі роки при незмінній якості. Делікатний і той, що швидко псується, розсипний чай з бруньок Пуеру потрібно зберігати особливо ретельно:
  • в щільно закритій непрозорій банку їх скла або жерсті,
  • без різких перепадів температури і мінімальної вологості.

Корисні властивості чаю з бруньок Пуеру

Нерозпущені пуерні бруньки містять максимум корисних сполуків. Крім вражаючого смаку, чай з бруньок Пуер може похвалитися безсумнівною користю для здоров'я:
  • Не підвищує кров'яний тиск, тому що містить мало кофеїну,
  • Покращує тонус стінок судин, допомагає боротися з атеросклерозом, корисний для серця,
  • Активізує імунітет.
  • Незамінний антистрес і тонізуючий засіб, що поліпшує працездатність і настрій.
facebook icon
instagram icon
telegram icon
Приймаємо до сплати: