Традиційна китайська культура знаменита різноманітними способами приготування вишуканого чаю «тисячі сортів». Парадна чайна церемонія Гунфу Ча, що веде свій ритуал ще з династії Тан, менш формальне заварювання чаю в гайвані або просте чаювання за допомогою заварнику без зайвих клопотів - якісний чай гарного сорту завжди прихильно подарує свій аромат і розкриє багатий смак.Китайські і японські класичні традиції чаювання націлені на максимальне розкриття потенціалу натурального смаку і аромату чаю. Тому його заварюють чистої м'якої водою і п'ють без підсолоджувачів, пряних смакових добавок, закусок або солодощів до чаю. Все зосереджено на самому чаї. У VIII столітті чернець Лю-Ю в чайному кодексі «Книзі про чай» сформулював ідею його чистоти - чай гідний, щоб його не змішували з чимось ще.Але часи змінювалися, традиції підбудовувалися до людських слабостей, і чай теж обзаводився гастрономічними компаньйонами, які підкреслювали смак.
З чим п'ють чай в світі, солодощі до чаю
В Індії популярний масала-чай - чорний чай з молоком і набором спецій «масала»: кориця, гвоздика, аніс, чорний перець тощо. В різних регіонах набір змінюється.
Британська традиція післяобіднього чаювання перейняла цю колоніальну звичку, традиційний п'ятигодинний файф-о-клок - це запашний чай з молоком і цукром, сервірований сендвічами з огірком, сконами і різноманітною здобою.На Близькому Сході п'ють міцний солодкий чай і їдять традиційні східні солодощі до чаю: халву, пахлаву та ін.В Ірані і Туреччині поважають чай з соком лимона, а цукор до чаю і солодощі замінюють натуральними родзинками, фініками, інжиром і горіхами (мигдаль, арахіс). Чай ароматизують пряними спеціями: кардамон, кориця, імбир, бадь’ян, духмяний перець.У жарких країнах середземноморського узбережжя Магрібу (Алжир, Туніс) люблять підсолоджений зелений чай, заварений зі свіжою м'ятою, північно-африканські традиції поважають і зелений чай з льодом соком цитрусових (лимон або апельсин).У Європі традиція чаювань на увазі випічку, джеми та інші солодощі до чаю і сам чай з цукром або замінником, останнім часом дуже популярні низькокалорійні солодощі до чаю зі зниженим вмістом рафінаду на основі фруктів, ягід, горіхів.Що цікаво, традиції свят - Новий рік, Фестиваль середини осені (а які свята в Китаї і Японії без чаю) мають на увазі обов'язкові канонічні солодощі до чаю, в кожному регіоні свої десерти, їх рецепти вивірені століттями - японські тістечка мочі, китайські солодощі до чаю - пиріжки з насінням лотоса, гарбузом, пагонами бамбука, бобової пастою, кунжутом і горіхами, мигдальне желе, рисовий пудинг «8 скарбів», сачіма з рисової локшини в сиропі тощо. От хіба, що в сам чай не кладуть цукор.
Чи впливають добавки на смак і корисність чаю
Варто знати, що чай при добавці до нього підсолоджувачів або спецій значно змінює аромат і смак. Кожен поціновувач природного чайного букета повинен це пам'ятати.
Рафінад, доданий в чай, заглушає делікатну природну солодкість природних цукрів чайного листа, і перешкоджає засвоєнню вітаміну В1 з настою. Десерти можуть супроводжувати добре заварений несолодкий чай, такий контраст смаку буде навіть більш цікавим.Випічка і калорійні вироби з борошна, які супроводжують чай, більш легкі для травлення саме завдяки чаю - тобто не булочки для чаю, а навпаки, чай для булочок. Не дарма традиційна щільна і солодка святкова випічка в Китаї супроводжується просто рікою гарячого чаю.Цінні з'єднання в чаї можуть навіть в ряді випадків посилювати свій ефект: при додаванні молока або соку цитрусових краще засвоюються вітаміни і поживні речовини.
Де купити якісний чай
Чи не так уже й важливо, чи любите вий чай сам по собі або в супроводі чогось смачного, головний акцент - правильний і якісний листовий чай, який тільки виграє від нового ансамблю смаку. Кращі сорти можна знайти в різноманітної лінійці надійного і авторитетного магазину DAO.UA. Чай надходить безпосередньо з плантацій від перевірених постачальників і без посередників. Що приємно відбивається на ціні, можна купити найкращі популярні і рідкісні сорти китайського або індійського чаю. Якщо хочеться продегустувати нові сорти, можна зібрати дегустаційний сет мінімальних порцій 25 г. А з усіх питань проконсультують чайні фахівці.