Термін придатності чаю
Термін придатності чаю
Чай - один з найздоровіших напоїв в світі, який давно став частиною повсякденного життя. Чи є термін придатності у чаю? На думку експертів, різні сорти розрізняються за терміном зберігання чаю. Також має значення температура, вологість, відсутність світла тощо.Залежність терміну придатності чаю від ступеня ферментації
Основне правило, яке визначає термін придатності китайського чаю - чим нижче ступінь окислення, тим коротше час, протягом якого він має найвищу якість. Краще купувати максимально свіжими (до року від збору) білі, зелені, жовті, улуни і червоні сорти чаю. Виняток - Пуер. Вік для Пуеров- знак якості.
Який термін придатності у чаю різних типів?
Зелений чай відноситься до неферментованого типу, середній термін зберігання становить приблизно 12-18 місяців, після чого він починає в'янути і втрачати букет. Однак за певних умов термін придатності може бути продовжений до трьох років. Потрібно уникати п'яти ворогів: світла, повітря, тепла, вологи і запахів.Жовтий чай має легкий ступінь ферментації, технологія його обробки схожа на зелений. В результаті термін зберігання жовтого чаю довше, ніж у зеленого, але він також не придатний для тривалого збереження. При кімнатній температурі термін придатності зазвичай близько року. При правильному зберіганні в холоді і темряві жовтий чай в герметичній чайниці може зберігатися до 24 місяців.Чорний чай повністю ферментований і має більш тривалий термін зберігання, ніж зелений - близько 18-20 місяців, а в нерозпечатаній упаковці від виробника - 24-36 місяці. В алюмінієвій фользі близько 3 років.Улун є різновидом напівферментованих чаїв, а термін зберігання йього становить близько 2 років. Але для насипного листяного улуну термін зберігання буде коротшим. Крім того, термін придатності улуну залежить від ступеня окислення і способу зберігання – треба вибрати герметичну ємність і поставити її в сухе, темне місце без запахів.Білий чай - неферментований - ніжний скарб серед китайських сортів чаю. При належних умовах термін зберігання запакованого чаю зазвичай 2 роки. Після цього періоду аромат буде поступово слабшати. Колекційні преміум сорти білого чаю так само, як і Шен Пуер - чим довше зберігаються, тим багатшим і м'якше букет. Білий чай за термінами зберігання називають «однорічний чай, трирічні ліки, семирічний скарб» (年 茶, 三年 药, 七年 宝). Витримані білі чаї можна зберігати 5-6 років. А колекційні 10-ти або 20-ти річні сорти мають велику цінність.Термін придатності чаю Пуер залежить від виду. Вартість цього Напівферментований чаю зростає з віком, чим більше термін дозрівання, тим він дорожчий. Шен Пуер додає в ціні з кожним роком, а Шу Пуер може зберігатися без шкоди для смаку і якості кілька років. Пуер, що правильно зберігається, покращує якість і благородний букет.
Температура зберігання чаю
В ідеалі вона повинна бути зниженою. Запечатаний або герметично упакований чай можна зберігати в холодильнику. Це не канонічно, але ефективно. Головне - непроникна упаковка, адже чай дуже добре вбирає сторонні запахи.
Швидкість хімічних процесів в біологічних з'єднаннях чаю прискорюється при:- високій температурі,
- вологості (чай дуже гігроскопічний),
- яскравому сонячному світлі
- присутності кисню повітря.
Такі хімічні реакції призводять до зниження якості чаю навіть за короткий час. Тому необхідно зберігати чай правильно, особливо для свіжозібраних зелених або білих сортів і цінних витриманих Пуерів.Умови зберігання
У порівнянні з запечатаним чаєм зіпсуватися відкритому набагато легше. Як правило, термін зберігання запечатаної упаковки може тривати від 12 до 36 місяців. Однак листовий чай є якісним коротше, оскільки він легко вбирає вологу і запах зовні. В результаті поступово втрачає первинний смак і з часом псується.Чай потрібно купувати тільки у перевіреного авторитетного постачальника, наприклад, а чайному інтернет-магазині DAO.UA, де є величезний вибір сортів і можливість придбати порцію для дегустації від 25 г.