Становлення зеленого чаю в Китаї. Від ліків до щоденного напою
Становлення зеленого чаю в Китаї. Від ліків до щоденного напою
Древній, китайський даоський трактат говорить: «Чай окрилює дух і серце, усуває сонливість, пробуджує енергію Ці, гармонізує емоції, дає тілесну легкість і прояснює свідомість». Ці цілющі гідності чаю, китайська традиційна медицина знає більше п'яти тисячоліть, і з успіхом використовує в наш час.У Китаї, чай, перш ніж стати щоденним напоєм, більше тисячі років використовували як цілющий засіб. Цілителі давнини відносили чай до категорії Імператор Трав (рослина, яка володіє структурним впливом на здоров'я) і з чайного листа виготовляли цілющі чаї, екстракти, які використовували в якості універсальних ліків.Сьогодні напій мудрості і здоров'я - зелений чай користується глобальним попитом, а цілющі властивості напою підтвердила західна медицина." "Древній, китайський даоський трактат говорить: «Чай окрилює дух і серце, усуває сонливість, пробуджує енергію Ци, гармонізує емоції, дає тілесну легкість і прояснює свідомість». Ці цілющі гідності чаю, китайська традиційна медицина знає більше п'яти тисячоліть, і з успіхом використовує в наш час.

Десять чеснот чаю в китайській традиційній медицині
1.Чай окрилює дух, знімає головний біль, дає легкість і енергійність.
2.Чай нейтралізує алкогольне і наркотичне сп'яніння.
3.Чай з молоком і спеціями добре втамовує голод.
4.Чай охолоджує під час літньої спеки, і зігріває під час зимового холоду.
5.Чай прояснює розум, усуває сонливість.
6.Чай допомагає заспокоїти дух і прогнати нервозність
7.Чай сприяє переварюванню жирної їжі і усуває зайву вагу
8.Чай може використовуватися для виведення з організму отруйних речовин.
9.Чай дарує енергійне довголіття
10.Чай сприяє самопізнання.Зелений чай впливає на здоров'я м'яко і системно, напій підвищує тонус, зміцнює імунітет, призводить до балансу нервову систему організму. Депресія, зайва вага, гепатит, діабет, хвороби серцево-судинної системи, наслідки алкогольного отруєння- це далеко не повний перелік недуг, які усуває чай. З точки зору цілющих властивостей зелений чай краще, ніж чорний, так як підходить для людей з гіпертонією.
Чай та Нефритовий Імператор
Китайці вважають себе нащадками Хуан-ді - міфічного Нефритового / Жовтого імператора, який, як вважається, винайшов календар і відкрив цілющі властивості рослин. Дослідивши стародавні тексти, історики прийшли до висновку, що Хуан-ді і Жовтий імператор - одне і те ж обличчя, історична особистість, з часом стала легендарною. Хуан-ді згідно китайської міфології - засновник китайської культури і даосизму, перший Імператор Серединної Імперії, який відкрив цілющі властивості чаю.В наслідок образ Хуан-ді у китайській культурі став архітиповим символом лікування, мудрості і здоров'я. Легенда оповідає, що протягом семи років Нефритовий Імператор досліджував властивості рослин, знання яких було систематизовано в першій медичному трактаті «Канон рослин Нефритового Землероба» в 27 столітті до н.е.Під час своїх експериментів з рослинами Хуан-ді відкрив цілющі властивості чаю. НІ виявив, що заварений настій чаю додає сили організму і виводить токсини з організму. Під час вивчення і систематизації властивостей рослин, Хуан-ді відчував на собі відвари трав, багато з яких були вкрай токсичними і отруйними, проте всі негативні наслідки для організму НІ усував відваром зеленого чаю.
Саме з цього часу починається становлення чайної культури і чай ставати символом мудрості і дорогоцінною панацеєю і даром Небес.Чай і Бодхідхарма
При цьому необхідно відзначити, що в Китаї є і альтернативна міфологема про виникнення чаю. Відповідно до неї, засновник Чань буддизму Патріарх Бодхідхарма, під час 9ти річної медитації в горах Шаолінь, в люті відрізав повіки, коли на мить заснув і втратив концентрацію. З століття відлюдника проросло чайне дерево, відвар з листя якого, допомагав ченцям долати втому під час медитації.
Історія становлення
У I тисячолітті до нашої ери чай в Піднебесній став широко застосовуватися як цілюща рослина. У «ритуалів Чжоу» (древньому зведенні законів китайського народу) містяться записи про міністра, який керував чайними справами. У гробницях імператорів, археологи під час розкопок, повсюдно знаходять судини з запечатаним ритуальним чаєм. Очевидно, чай клали в могили померлих, як цінний дар духам і небесних покровителів.Становлення чаю як щоденного напою сформувалося в середовищі китайських вчених-інтелектуалів, придворних поетів і філософів. Судячи з древнім артефактами (вірші, каліграфія, живопис) в чаї вчені і артисти черпали осяяння, напій звільняв дух, робив думки ясними і проникливими.«З епохи, як чай став використовуватися в якості напою, він став маніфестувати дух філософії і краси. Відповідно до філософії буддизму всі феномени і ноумени в світі виявляють знання і мудрість, і людина, під час чаювання може досягти ясності і розуміння Дао. Тому слід вважати, чай самим цілющим і мудрим рослиною ».Ван Лін «Мистецтво Чаю»
Чайна культура, остаточно сформувалася тільки в епоху Тан (VII-X ст н.е.). Декілька факторів прояснюють, чому саме в епоху Тан, зелений чай стає не тільки цілющим засобом, а й щоденним напоєм. Епоха Тан - світанок буддизму, тому алкоголь в Китаї був під забороною, і чай став здоровою альтернативою. Чай стимулював ментальну активність і був незамінний, під час тривалих медитацій, в буддійських монастирях.При цьому, чай усував почуття апетиту і допомагав дотримуватися монашським рукописам - після полудня нічого не їсти, проте монахам дозволявся чай. Поступово чай став одним із символів Будди, а чайні дерева стали вирощувати в монастирях, які канонічно зводилися в горах, де багато вологи і сонця.