Терруар. Серце чаю

Терруар. Серце чаю

Терруар - термін, французької культури виноробства служить визначенням якості вина, з урахуванням географії регіону виробництва напою. Вважається, що клімат, земля, географічні особливості виноградника і майстерність винороба формують симфонію смаків вина і його майбутній потенціал для витримки. Синергія всіх факторів і є терруар.

Концепція терруара перекочувала, в чайну культуру і володіє аналогічним смисловим навантаженням в контексті чаю. Змістовний патерн терруара включає в себе унікальні географічні особливості і культурне середовище, які впливають на фундаментальні характеристики якості чаю його смак, енергію і аромат.

Синергія факторів

Терруар - це синергія, клімату, грунту, культури і технології чайних майстрів, в певній галузі, їх філософія шляху чаю і унікальний симбіоз, з місцевими рослинами і мікроорганізмами, з якими росте Caméllia Sinénsis.

Кожен географічний регіон має унікальний хімічний склад грунту, клімат і культурне середовище. Терруар в чайній культурі означає - унікальні умови певного регіону, які формують індивідуальний і неповторний смако-ароматичний патерн чаю.

Особливий смак аромат і Ча Ці які можуть бути сформовані тільки в одному унікальному місці. Тому, незважаючи на сувору класифікацію чаю на п'ять видів (від білого до пуеру), в Китаї існує більш 7.000 (!) Сортів чаю. Отже, необхідно більш 20ти років щодня дегустувати новий сорт чаю, щоб охопити всю чайну палітру китайський терруар.

![Терруар в чайной культуре означает – уникальные условия определенного региона(//images.ctfassets.net/nxwd08xatpf3/5zqHWAQ5h0V9MGHwft7Nfb/e00eda1d264c8d7a8d5f24301b395c4d/2017_07_25_02_001.jpg)

Навіщо необхідно розбиратися в терруарах?

Чаї необхідно розуміти і розпізнавати на смак. Кожний регіон унікальний, адже якщо посадити Лун Цзін з озера Сіху (провінція Хейнань), в інший кліматичний регіон, ви отримаєте чай з близьким смаком до автентичного Лун Цзін, проте в ньому не буде характерного для чаю мелодії унамі, яку формує особливий грунт з підвищеною вулканічною мінералізацією.

Елітні чаї преміального сегмента з відомих регіонів збираються вручну і обробляють майстром за класичними технологіями. При цьому необхідно враховувати, що в році всього кілька тижнів (а може і днів), з оптимальними умовами для збору і створення чаю з еталонним смаком. Даний часовий фактор істотно впливає на ціноутворення елітного чаю.

Це пояснює певний феномен в китайській чайній культурі - терруарний чай виробляють маленькі сімейні компанії, а великі чайні компанії створюють масовий чай з еталонним смаком з суміші чаїв різних регіонів.

Однак, тенденція останніх років свідчить, що чайні гіганти такі як Сягуан або Хайвань стали виробляти ексклюзивні терруарні марки пуерів, які користуються підвищеним попитом у чайних колекціонерів.

Уїшань

Високогірний регіон Уїшань - харизматичний приклад «терруарного» різноманіття. Унікальний географічний регіон, (більше 70 км) розділений на три градації в яких виробляють понад 700 сортів улунів.

Уявіть улун Да Хун Пао, Шуй Сянь виростають на скелях з вулканичних порід і черепашника, які формують знамениту мелодію Ян Юнь. Мелодія - гармонійний і живий аромат, динамічний і багатогранний смак, з тривалим післясмаком і медитативним чайним станом ясності і концентрації.

Цінність і статус улунів з Уїшань, поділяють умовно на три терруарние категорії: Чжен'ян (正 岩茶), істинний улун, Баньян (半 岩茶), улун з меж району 4х великих кущів, і Вайшалі (外 山茶), улун з зовнішніх гір - чай, за кордоном району терруара Уїшань.

Терруар фото.

Індія

Індійський Дарджилінг - мабуть, найвідоміший чайний терруар / регіон поза межами Китаю. Дарджалінг - червоний чай сильної ферментації із західної Бенгалії володіє фантастичним смаком, пряним ароматом і дивовижною чайною енергією. Високогірні плантації, чиста вода і свіже, прохолодний клімат гімалайських гір формують в чаї: медовий смак, пряний аромат і медитативну ясність.

Пуер

Пуер часто називають відповідно до географічного зростанню чайного листа. Найпопулярніші і доступні пуери на ринку України з Мьонх, гір Іу або регіону Біндао. Знання про відмінність в смаку і чайної енергії пуерів з різних регіонів приходить поступово з досвідом.

Особливо цінуються терруарні пуери з легендарних VI чайних гір регіону Сишуанбаньна в долині річки Меконг, з унікальним кліматом і дівочої екологією. В долині річки Меконг сформовані ідеальні умови для зростання Пуерних дерев, з множинними смаковими і енергетичними варіаціями.

Річка Меконг формує два терруара. На східному березі розташовані гори: Іу (Маньсай), І Бан (倚 邦 山), Юлі (攸 樂山), Геден (革 登山), Ман Чжуан (蠻 磚 山), Ман Чи (莽 枝 山). І західний - Наньно (南 糯 山), Менсун (勐 宋 山), Паша (帕沙 山), Булан (布朗 山), Бада (巴达 山), хека (贺 开山).

facebook icon
instagram icon
telegram icon

Приймаємо до сплати: