Як говорив Робер Льюїс Стівенсон: «Справжня пригода починається з чашки чаю», а автор «Острова скарбів» знав в цьому толк. Хоча шкода, що, вважаючи за краще індійські сорти, письменник так і не відкрив для себе смолу Пуер - унікальний вид ферментованого чаю, який традиційно виробляють в китайській провінції Юньнань.Китайці вважали, що «первозданна енергія злиття гір і небес, Місяця і Сонця» сконцентрована в смолі Пуер, купити раніше доступні лише імператорам сорти якої, можна в інтернет-магазині. Наприклад, DAO.UA, де зручна форма замовлення від 5 порційних шматочків.
Як роблять смолу Пуер?
Особливий чай Пуер виготовляється з листя дикорослих чайних дерев віком кілька століть, відомих як стародавні або вікові дерева. Відмінною рисою Пуеру є метод мікробіологічної ферментації чайного листа. Пуер зазвичай надходить у продаж у вигляді:
пресованих «коржів» або форм точа з чайного листя,
розсипного чаю,
смоли чаю Пуер (Ча Гао), і вона є чистою суттю чаю Пуер.
Що таке чайна смола?
Смола Пуер це концентрат або екстракт, одержуваний різними способами: раніше, на межі першого тисячоліття ще при імператорі Тан - тривалим випаровуванням, а зараз за допомогою сучасні технологій - низькотемпературної біоекстракціей зі збереженням всіх корисних і ароматичних речовин. Якщо середньовічні чайні майстри, нагріваючи чайний настій на вогні, втрачали летючі ароматичні сполуки з водяними парами, то зараз чай - смола Пуер в сучасних високотехнологічних установках вловлюють кожну молекулу.
для її виготовлення беруть сильно постферментірованние сорти.
Залежно від сировини, з якого виготовлена смола Пуер, ціна її може варіювати.
Чим корисна смола Пуер?
Пуер корисний для здоров'я і у вигляді настою суцільних листя, і смоли Пуер. Остання являє собою концентрат цілющої сили з'єднань чайного листа, взятих як є, і містить:
Висококонцентровані амінокислоти і вітаміни, в т.ч. З і група В,
Поліфеноли, в т.ч. флавани і епігаллокатехін галлат (EGCG), який володіє сильною протипухлинну активність,
Кофеїн, ГАМК, теанин і гідролізуемих таннин, що відповідають за ефект бадьорості, антистресу і профілактику депресії.
Ефект смоли Пуер у тому, що вона концентрує хімічні речовини чаю в посиленою формі. Саме тому за часів династії Цин смола Пуер цінувалася за «здатність виліковувати 100 хвороб». Ефект смоли Пуер:
антиоксидантний,
протизапальний,
антибактеріальний,
противірусний,
антидіабетичний,
протипухлинний.
Що робити зі смолою Пуеру?
Смола Пуер може бути заварена гарячим і холодним способом. У першому випадку порційний пресований шматочок твердої смоли Пуер потрібно помістити в чашку і залити гарячою водою (не окропом) температурою до 90 ° С. При холодному способі чайну смолу потрібно залити водою кімнатної температури до повного розчинення.Важливим є питання визначення мети при заварюванні смоли Пуер - ефект її максимальний при гарячому заварюванні, зате при холодному - найбільш продовжений.
Воду варто брати джерельну, бутильовану або фільтровану з низькою мінералізацією.
Купити смолу Пуер можна за деякий час до передбачуваного вживання, бо у фірмовому герметичному пакуванні її можна зберігати досить довго.