Як говорив Робер Льюїс Стівенсон: «Справжня пригода починається з чашки чаю», а автор «Острова скарбів» знав в цьому толк. Хоча шкода, що, вважаючи за краще індійські сорти, письменник так і не відкрив для себе смолу Пуер - унікальний вид ферментованого чаю, який традиційно виробляють в китайській провінції Юньнань.
Китайці вважали, що «первозданна енергія злиття гір і небес, Місяця і Сонця» сконцентрована в смолі Пуер, купити раніше доступні лише імператорам сорти якої, можна в інтернет-магазині. Наприклад, DAO.UA, де зручна форма замовлення від 5 порційних шматочків.
Особливий чай Пуер виготовляється з листя дикорослих чайних дерев віком кілька століть, відомих як стародавні або вікові дерева. Відмінною рисою Пуеру є метод мікробіологічної ферментації чайного листа. Пуер зазвичай надходить у продаж у вигляді:
Смола Пуер це концентрат або екстракт, одержуваний різними способами: раніше, на межі першого тисячоліття ще при імператорі Тан - тривалим випаровуванням, а зараз за допомогою сучасні технологій - низькотемпературної біоекстракціей зі збереженням всіх корисних і ароматичних речовин. Якщо середньовічні чайні майстри, нагріваючи чайний настій на вогні, втрачали летючі ароматичні сполуки з водяними парами, то зараз чай - смола Пуер в сучасних високотехнологічних установках вловлюють кожну молекулу.
Залежно від сировини, з якого виготовлена смола Пуер, ціна її може варіювати.
Пуер корисний для здоров'я і у вигляді настою суцільних листя, і смоли Пуер. Остання являє собою концентрат цілющої сили з'єднань чайного листа, взятих як є, і містить:
Ефект смоли Пуер у тому, що вона концентрує хімічні речовини чаю в посиленою формі. Саме тому за часів династії Цин смола Пуер цінувалася за «здатність виліковувати 100 хвороб». Ефект смоли Пуер:
Смола Пуер може бути заварена гарячим і холодним способом. У першому випадку порційний пресований шматочок твердої смоли Пуер потрібно помістити в чашку і залити гарячою водою (не окропом) температурою до 90 ° С. При холодному способі чайну смолу потрібно залити водою кімнатної температури до повного розчинення.
Важливим є питання визначення мети при заварюванні смоли Пуер - ефект її максимальний при гарячому заварюванні, зате при холодному - найбільш продовжений. Воду варто брати джерельну, бутильовану або фільтровану з низькою мінералізацією. Купити смолу Пуер можна за деякий час до передбачуваного вживання, бо у фірмовому герметичному пакуванні її можна зберігати досить довго.
Види чаю