Однією з причин цього явища є пристрасть жителів Китаю до листових чаїв. Вважається, що зелені настої мають виражені омолоджуючі властивості. У цій статті розповімо про зелений чай, користь і шкоду цього напою, а також про правильної технології заварювання.
Корисну дію зеленого чаю доведено в ході наукових експериментів. Він впливає на організм комплексно: допомагає знизити вагу, тонізує шкіру і покращує роботу серця. Багато китайців п'ють цей дивовижний напій щодня.
1.Містить антиоксиданти катехіни, які гальмують процес старіння клітин. Звичайно ж миттєвого поліпшення чекати не варто, але чим довше ви будете приймати напій, тим більш вираженим буде ефект. Антиоксиданти також надають профілактику серцево-судинних захворювань і знижують рівень цукру в крові. Зелений настій рекомендують людям з діабетом.
2.Зелений чай - це джерело 400 корисних вітамінів і мікроелементів, в тому числі вітамінів К, В, С і Р. Вітамін К покращує згортання крові, С - підвищує імунітет і покращує психічний стан, а В - робить благотворний вплив на нервову систему. Вітамін Р покращує роботу серця: при нестачі цієї речовини в організмі людина починає дратуватися через дрібниці. Листовий напій містить в 6 разів більше провітаміну А, ніж морква. Це з'єднання зміцнює зір і знижує ризик розвитку далекозорості.
3.Листовий напій покращує метаболізм і уповільнює засвоєння вуглеводів. Чайні поліфеноли виводять з організму холестерин. Люди, які випивають хоча б по дві чашки цього чаю в день (а також правильно харчуються і займаються спортом), рідше набирають вагу.
4.Свіжі зелені листочки містять теанин. Ця речовина одночасно і стимулює мозок, і заспокоює нервову систему. Якщо одного разу після чашки чаю ви відчували «дзен» - стан ясності розуму на тлі повного спокою - подякуйте за це саме теанин. До речі, любителі зеленого напою рідше піддаються стресам. Настій містить галлат епігаллокатехін, який знижує ризик розвитку серцевої недостатності.
Встановлено, що зелений чай насичує клітини вологою. Саме це властивість робить його своєрідним «еліксиром свіжості» для шкіри.
Всі перераховані вище корисні властивості має тільки свіжозварений напій, адже через п'ять хвилин після заварювання ефірні мас
Зелене листя - це справжня знахідка для любителів «Лайфхак». Вони використовуються в косметології, кулінарії і стоматології.
Чайний настій надає на організм дуже глибокий вплив. А у всіх сильнодіючих речовин, як відомо, є протипоказання.
У розділі про користь зеленого чаю ми згадували речовина під назвою теанин. Це з'єднання зміцнює психіку, але, разом з тим, може «розхитати» її ще сильніше, якщо ваша нервова система вже виснажена. Якщо ви страждаєте від неврологічних захворювань, не захоплюйтеся китайськими напоями.
Чай не рекомендують людям з виразкою шлунка. Він підвищує рівень кислотності в шлунку, що може привести до погіршення стану здоров'я.
Якщо ви згадали про антибактеріальних властивості «еліксиру молодості» і вирішили вилікувати їм простуду, не забувайте про одне «але» - його не можна приймати при підвищеній температурі.
«Легкий» напій може нашкодити хворій печінці.
Зелений чай сприяє утворенню отруйної сечовини, тому він протипоказаний людям, що страждають від подагри.
Користь зеленого чаю доведена тисячолітньою практикою чайних церемоній в Китаї. Пам'ятайте про протипоказання і пийте не більш двох чашок в день, і вже через кілька років ви відзначите поліпшення самопочуття.
Види чаю