Знайдено товарів - 0
Своїй назві кераміка Цзи Ша зобов'язана міста Исин - епіцентру керамічної культури Китаю. За археологічних досліджень керамічне виробництво в Ісині сформувалося в районі lll тис. До н.е. Спочатку Исин прославився селадоновой керамікою. В епоху Тан посуд з ісинської глини знайшла визнання і стала невід'ємним атрибутом чайного дії Гун Фу. В епоху Мін популярність Цзи Ша (紫砂) витіснила селадон і утвердився статус, кращої чайної кераміки.
Естетичні принципи ісинської кераміки - мінімалізм, цілісність, досконалість і простота гармонійно взаємодіяли з філософськими і естетичними ідеями конфуціанства, даосизму і чань буддизму. Однак основна причина успіху ісинської кераміки, в тому, що чайник Цзи Ша (紫砂) найкраще розкриває початковий смак і аромат чаю.
Ісинська глина має унікальні властивості. Молекулярна структура ісинської глини об'ємна, пориста і ефективно утримує температуру. За рахунок цього, чай заварений в чайнику Цзи Ша дихає і розкриває найтонші нюанси смаку і аромату.
Поступово чайник Цзи Ша просочується ефірними маслами і надає чаю особливу глибину смаку. Тому дуже важливий принцип ісинської, чайної кераміки - один чайник, для одного виду чаю. Чайник Цзи Ша (紫砂) з тонкою структурою ідеально заварює зелений, білий чай і слабо ферментовані улуни. Чайник з більш щільною структурою краще заварює і розкриває пуери і сильно ферментовані чаї.
Чайники Цзи Ша дуже міцні і цілісні, завдяки 1200С температурі випалу. Загартований при 1200С ісинський чайник, не тільки міцний, але і нейтральний. Ісінська глина після випалу ставати стерильною (як фарфор) і не віддає в чай глиняні нотки.
Краща ісинська глина добувається в 200 метрових шахтах. Вилучену з надр землі глину, кілька місяців зберігають на відкритому повітрі, що б вона просочилася киснем, вологою і сонцем. Після, глину подрібнюють в пасту і починається процес ущільнення. Глину вручну або в машинах місять і відбивають. Добре відбита однорідна глина - запорука успіху. Це «живий», матеріал - така глина дихає і при нагріванні поступово розширюється. З однорідної живої глини кераміст виробляє первинні, елементи чайника. Далі створює форму чайника і виробляє мінімальний випал для фіксації форми.
Через кілька тижнів чайник обпалюють повторно при температурі 1200 С. Необхідно відзначити, що тільки ісинська глина, завдяки своїм мінеральним складом витримує випал температурою в 1200 С, тоді як інші види глини, при цій температурі плавляться, тріскаються і втрачають свою форму. Екстремально висока температура печі, надає ісинська чайникам неймовірну міцність і глибину кольору.
Ісинська глина за своєю хімічною структурою та властивостями поділяється на три категорії
Чжу Ша (朱砂) - кіноварних, помаранчева за кольором глина в якій багато окису заліза.
Дуань Ні (鍛 泥) - глина містить багато кварцу і каоліну і володіє синьо-зеленим кольором.
Цзі Ша (紫砂) - фіолетова, пурпурно-червона глина в складі якої переважає кремній і окис заліза. Найцінніша і дорогий посуд проводитися з пурпурової глини Цзи Ша. Статус глини Цзи Ша в Китаї настільки високий, що експорт її в сирому вигляді заборонено законом.
Існує особливий підклас глини Цзи Ша - Жуні. Чайники Жуні вражають яскравою червоно-помаранчевою гамою і дивують особливою міцністю. Характерна особливість чайника - дрібні «зморшки», від усадки і дзвінкий, чистий звук при постукуванні. Однак технологія виробництва - важка і делікатна. Щоб надати глині максимальну щільність і твердість - чайник під час випалу стискають. Тільки кілька чайників з партії залишаються цілими, тому вони користуються особливим статусом, рідкісні і дорогі.
Колір ісинської глини поділяють на п'ять відтінків:
«Гуан Ци» - чайник з мінімальним декором і гладкою поверхнею
«Хуа Ци» - гладкі чайники з класичним китайським орнаментом вічної весни, або принципом Інь-Ян.
«Цзінь Вень Ци» - ексклюзивні чайники відомих майстрів. В такому чайнику Майстер прагне лаконічно проявити «внутрішню цілісність і завершеність» - головний принцип східної філософії та естетики.
Чайник Цзи Ша ручної роботи (особливо якщо це чайник відомого Майстра) ознака статусу і гарного смаку. Такий чайник колекційна рідкість. У Китаї сьогодні ренесанс ісинська кераміки і особливий інтерес у колекціонерів ісинської культури викликають чайники 30-70 років XX століття періоду Відлиги і Культурної Революції. Окрема категорія-колекційні антикварні чайники з унікальною історією та особливим індивідуальним «смаком».
У 2015 році на аукціоні Донг Дженг в Гонконзі був досягнутий рекорд - 28.75 млн $ за чайник Дев'ять образів вишні. Чайник був створений в 1955 році Майстром Цзин Чжоу Гу - засновником і головним технологом 1й ісинська Мануфактури.
Чайник Цзи Ша (紫砂) найважливіший елемент чайного дії і ваш особистий артефакт, тому вибір чайника повинен бути максимально усвідомленим.