Product

Знайдено товарів - 0

Ісинські чайники

Історія

Своїй назві кераміка Цзи Ша зобов'язана міста Исин - епіцентру керамічної культури Китаю. За археологічних досліджень керамічне виробництво в Ісині сформувалося в районі lll тис. До н.е. Спочатку Исин прославився селадоновой керамікою. В епоху Тан посуд з ісинської глини знайшла визнання і стала невід'ємним атрибутом чайного дії Гун Фу. В епоху Мін популярність Цзи Ша (紫砂) витіснила селадон і утвердився статус, кращої чайної кераміки.

Естетичні принципи ісинської кераміки - мінімалізм, цілісність, досконалість і простота гармонійно взаємодіяли з філософськими і естетичними ідеями конфуціанства, даосизму і чань буддизму. Однак основна причина успіху ісинської кераміки, в тому, що чайник Цзи Ша (紫砂) найкраще розкриває початковий смак і аромат чаю.

Унікальні властивості

Ісинська глина має унікальні властивості. Молекулярна структура ісинської глини об'ємна, пориста і ефективно утримує температуру. За рахунок цього, чай заварений в чайнику Цзи Ша дихає і розкриває найтонші нюанси смаку і аромату.

Поступово чайник Цзи Ша просочується ефірними маслами і надає чаю особливу глибину смаку. Тому дуже важливий принцип ісинської, чайної кераміки - один чайник, для одного виду чаю. Чайник Цзи Ша (紫砂) з тонкою структурою ідеально заварює зелений, білий чай і слабо ферментовані улуни. Чайник з більш щільною структурою краще заварює і розкриває пуери і сильно ферментовані чаї.

Чайники Цзи Ша дуже міцні і цілісні, завдяки 1200С температурі випалу. Загартований при 1200С ісинський чайник, не тільки міцний, але і нейтральний. Ісінська глина після випалу ставати стерильною (як фарфор) і не віддає в чай глиняні нотки.

Технологія виробництва

Краща ісинська глина добувається в 200 метрових шахтах. Вилучену з надр землі глину, кілька місяців зберігають на відкритому повітрі, що б вона просочилася киснем, вологою і сонцем. Після, глину подрібнюють в пасту і починається процес ущільнення. Глину вручну або в машинах місять і відбивають. Добре відбита однорідна глина - запорука успіху. Це «живий», матеріал - така глина дихає і при нагріванні поступово розширюється. З однорідної живої глини кераміст виробляє первинні, елементи чайника. Далі створює форму чайника і виробляє мінімальний випал для фіксації форми.

Через кілька тижнів чайник обпалюють повторно при температурі 1200 С. Необхідно відзначити, що тільки ісинська глина, завдяки своїм мінеральним складом витримує випал температурою в 1200 С, тоді як інші види глини, при цій температурі плавляться, тріскаються і втрачають свою форму. Екстремально висока температура печі, надає ісинська чайникам неймовірну міцність і глибину кольору.

Види ісинської глини

Ісинська глина за своєю хімічною структурою та властивостями поділяється на три категорії

Чжу Ша (朱砂) - кіноварних, помаранчева за кольором глина в якій багато окису заліза.

Дуань Ні (鍛 泥) - глина містить багато кварцу і каоліну і володіє синьо-зеленим кольором.

Цзі Ша (紫砂) - фіолетова, пурпурно-червона глина в складі якої переважає кремній і окис заліза. Найцінніша і дорогий посуд проводитися з пурпурової глини Цзи Ша. Статус глини Цзи Ша в Китаї настільки високий, що експорт її в сирому вигляді заборонено законом.

Існує особливий підклас глини Цзи Ша - Жуні. Чайники Жуні вражають яскравою червоно-помаранчевою гамою і дивують особливою міцністю. Характерна особливість чайника - дрібні «зморшки», від усадки і дзвінкий, чистий звук при постукуванні. Однак технологія виробництва - важка і делікатна. Щоб надати глині максимальну щільність і твердість - чайник під час випалу стискають. Тільки кілька чайників з партії залишаються цілими, тому вони користуються особливим статусом, рідкісні і дорогі.

Кольорова гамма

Колір ісинської глини поділяють на п'ять відтінків:

  • пурпурно-червоний (紫 泥);
  • нефритовий (青泥);
  • жовто-помаранчевий (黄泥);
  • темно-червоний (红泥);
  • зелений (绿 泥).

Стиль

«Гуан Ци» - чайник з мінімальним декором і гладкою поверхнею

«Хуа Ци» - гладкі чайники з класичним китайським орнаментом вічної весни, або принципом Інь-Ян.

«Цзінь Вень Ци» - ексклюзивні чайники відомих майстрів. В такому чайнику Майстер прагне лаконічно проявити «внутрішню цілісність і завершеність» - головний принцип східної філософії та естетики.

Цінова політика

  • Чайники початкового рівня мануфактурного, масового виробництва (20-70 $).
  • Чайники середнього сегмента, створені частково або повністю вручну (70-300 $)
  • Авторські, колекційні чайники легендарних гончарів Китаю. У Китаї ціна на авторські чайники початкового рівня починається з 2.000 юанів (приблизно 300 $).

Чайник Цзи Ша ручної роботи (особливо якщо це чайник відомого Майстра) ознака статусу і гарного смаку. Такий чайник колекційна рідкість. У Китаї сьогодні ренесанс ісинська кераміки і особливий інтерес у колекціонерів ісинської культури викликають чайники 30-70 років XX століття періоду Відлиги і Культурної Революції. Окрема категорія-колекційні антикварні чайники з унікальною історією та особливим індивідуальним «смаком».

У 2015 році на аукціоні Донг Дженг в Гонконзі був досягнутий рекорд - 28.75 млн $ за чайник Дев'ять образів вишні. Чайник був створений в 1955 році Майстром Цзин Чжоу Гу - засновником і головним технологом 1й ісинська Мануфактури.

Рекомендації щодо вибору чайника Цзі Ша (紫砂)

Чайник Цзи Ша (紫砂) найважливіший елемент чайного дії і ваш особистий артефакт, тому вибір чайника повинен бути максимально усвідомленим.

  1. Чайник, що видає при постукуванні високий дзвінкий звук - ознака правильного випалу
  2. Поверхня ісинського чайника може бути шорсткою і викликати відчуття делікатного оксамиту. Якщо поверхня чайника грубіша і викликає асоціації з наждачним папером, це ознака недостатньо щільності глини
  3. Зверніть увагу на блиск чайника. Віддавайте перевагу чайникам з мінімальним блиском. Мінімальний глянець глини - ознака оптимального випалу. Інтенсивний металевий блиск глини - ознака інтенсивного випалу.
  4. Чайники з мінімальним блиском - це ознака оптимального випалу. Глянцевий сильний металевий блиск чайника - ознака сильного випалу.
  5. Визначте пористість глини. Прогрійте чайник окропом і збризніть кілька крапель води. Якщо вода добре і швидко змочує поверхню чайника - це ознака що глина пориста і чай в такому чайнику буде правильно розкриватися.
  6. Розглядайте можливість покупки унікального чайника, тільки якщо у вас є доступ до експертної оцінки.
  7. Чайник з ісинської глини володіє збалансованим вагою. Його комфортно і приємно тримати в руках.
  8. Носик повинен бути великим, для вільного протоку чаю. Гун Фу Ча - гранично уважно ставитися до часу заварювання чаю, тому носик чайника повинен забезпечувати вільний потік чаю, для максимального контролю заварювання.
facebook icon
instagram icon
telegram icon
Приймаємо до сплати: