Product

Знайдено товарів - 0

Мате

Міфи індіанців Південної Америки свідчать, що в тропічних лісах росте чарівне дерево, що має здатність повертати молодість, усувати ворожнечу і заряджати енергією. І хіба багатовікова легенда так вже помиляється? Дійсно, мате - традиційному для Південної Америки напію - притаманна міцність кави, відновлюючи здібності чаю і радість, яку дарує шоколад - і все це в одному настої, плюс безсумнівна користь для здоров'я. Його п'ють на самоті і великими компаніями, з сім'єю і друзями.

Предания индейцев Южной Америки гласят

Початковою сировиною для приготування мате - «Yerba Mate» (вимовляється йерба мате) - служать листя і молоді пагони рослини, а точніше, дерева - падуба парагвайського (ilex paraguariensis), яке росте в дощових лісах Південної Америки. Його культивують в Парагваї, північній Аргентині, південній Болівії і південній Бразилії.

Задовго до приходу європейців індіанці гуарані і тупи вірили, що мате їм подарував великий Мудрий Батько бог Виракочи, і протягом століть використовували листя і гілочки цієї рослини, але не як заварений настій, а для жування. Єзуїти, що прийшли на початку 17 століття звертати індіанців в християнство, вивчали їх звичаї, щоб дієвіше «євангелізувати».

Ефект, що робив мате, вразив ченців, і вони почали активно культивувати і вирощувати падуб і, таким чином, вживання мате швидко поширилося по сусіднім країнам, а й після в Європу. Мате ще називають «єзуїтським чаєм», оскільки саме підприємливі «святі отці» налагодили європейську торгівлю. А матроси під час океанських плавань відкрили ще одну цінну властивість мате - він був хорошою профілактикою цинги. А популярним способом вживання став саме заварений настій з листя.

Сьогодні через вирубку тропічних і субтропічних лісів падуб в його природному середовищі існування знаходиться під загрозою. Правда, в дикій природі листя для мате вже майже не збирають. Його вирощують спеціальних фермах, як компактні чагарники. Однак якщо відвідати руїни місій єзуїтів, можна побачити дерева мате висотою більше 10 метрів і віком в сотні років. Які б історії вони могли розповісти ...

Чому варто пити мате?

Він має багато переваг і високо цінується за широкий спектр корисних і лікувальних властивостей. В першу чергу, мате відомий своєю енергетичною, стимулюючою і антистресовою дією. Мате вельми ефективний у боротьбі з втомою як фізичної, так і психічної. Доведено, що настій гарно сприяє концентрації уваги, бадьорить і допомагає боротися з підвищеною стомлюваністю при тривалих стресах. Ці гідності в основному пов'язані з наявністю в листі мате кофеїну (менше, ніж в каві, але більше, ніж в чаї) і його унікальної варіації - матеіну, який є тільки в мате. Тому напій має м'яку і тривалу стимулюючу дію на нервову систему без різких «пікових» ефектів кави.

Почему стоит пить мате?

Також мате сприяють зниженню ваги внаслідок активації метаболізму і має протираковий ефект завдяки широкому спектру антиоксидантів. Мате зазвичай використовують для зменшення головних і ревматичних болів, поліпшення травлення і тонусу серця і судин. За дослідженнями мате містить близько 200 біоактивних сполук: вітаміни, мінерали, органічні кислоти, дубильні речовини, ефірні масла та ін.

Мате дуже в моді, особливо серед провідних спортсменів. Його регулярно п'ють Антуан Грізманн (6 голів на Євро-2016 і кращий гравець сезону на думку УЄФА) і Ліонель Мессі. Втім, не тільки атлети. Мате полюбляють актор Вігго Мортенсен і президент Барак Обама, модель Жизель Бундхен і Римський Папа Франциск. А ще Марк Цукерберг і Мадонна. Загалом, добра компанія.

Які існують види і категорії мате?

Як і безліч популярних продуктів, таких як кава, чай, сири, шоколад, вино, мате різниться за типами і сортам залежно від регіону вирощування, ступеня подрібнення, добавок тощо. Тому він має багату палітру різновидів, текстур, смаків і відтінків.

Какие существуют виды и категории мате?

За походженням мате розрізняють:

• Класичний аргентинський (як правило, з регіону Місьйонес на півночі Аргентини), смак свіжий, щільний, з яскравими трав'янистими і землистими нотами, трохи схожий на міцний зелений чай. • Парагвайський (родом з родючих ґрунтів Белла-Віста і Сан-Рафаель), має вибуховий і інтенсивний аромат, де складні квіткові ноти поєднуються з багатими відтінками ванілі, витриманого мерло, вишні і м'якими димними тонами хорошого тютюну. • Традиційний уругвайський, включаючи т. зв. Гаучо Мате (вирощується в південних штатах Бразилії) - букет солодовий; насичений, повний, дуже бадьорить - еспресо серед мате. Любителі темного пива і міцної кави гідно оцінять такі сорти.

За складом компонентів і терміну витримці (мате не ферментується на відміну від чаю, але він проходить двоетапну сушку і дозрівання):

• Tradicional - «класичний» - 50% подрібненого листя, 25% гілочок, 25% дрібних крихт, витримка протягом 12 місяців • Despalada - 90% листя, без гілочок, витримка 18-19 міс. відрізняється смаком з гірчинкою. • Sin Palo - 90-95% листя, без гілочок, міцний настій, насичений і запашний смак. • Seleccion Especial - витриманий, ретельна сушка і дозрівання не менше 24 міс. • Suave - «зелений» з невеликою витримкою (9 міс.) З більш м'яким і трохи терпким смаком. • Can Palo - «золотий» з витримкою більше 2 років, легкою кислинкою і фруктовими нотами в післясмаку. • Organico - витримка 24 місяці, найвища якість, при збиранні та сушінні використовується виключно ручна праця. • Barbaqua - сорт з легким запахом «диму» внаслідок спеціальної обробки. • Compuesta - з трав'яними ароматичними добавками, причому, листя самого мате не менш 65-70%, решта - цілющі і ароматичні трави (м'ята, липа, квіти апельсина мандарина, меліса, шавлія та ін.). Витримка до 1,5 років. • Saborizada - зі смаковими добавками (сушені фрукти і ягоди, натуральні ефірні масла), витримка 1,5 року, має свіже фруктово-ягідне післясмак.

facebook icon
instagram icon
telegram icon
Приймаємо до сплати: