Знайдено товарів - 0
Історія чаю Дянь Хун починається в 30-х роках ХХ, коли в пошуках нових перспективних напрямків технологи чайної компанії Фен Цін застосували технологію червоних чаїв «гун фу хун» з провінції Фудзян до сировини «пуерних» дерев. В результаті експерименту з'явився міцний енергетичний чай, з високим вмістом кофеїну, таніну і поліфенолів.
Відразу стало очевидно - Дянь Хун особливий чай, з неймовірним експортним потенціалом. З 40-х років Китай став успішно експортувати Дянь Хун до Великобританії і Радянського Союзу. Цікаво, що СРСР довгі роки був головним покупцем червоного чаю з Юньнані. Саме Дянь Хун 3-ї градації якості «Сунь Ча», з подрібненим листом і мінімальною кількістю золотого флешу, в СРСР називали китайським байховий чаєм. Це був улюблений і водночас дефіцитний чай в радянській гастрономічній культурі. Тому не дивуйтеся, якщо чай Дянь Хун викличе у вас ностальгічні образи і асоціації з минулим.
Для створення чаю Дянь Хун використовують ідентичну сировину, що і для виробництва пуеру - листя з крупнолистових чайних дерев. Один з творців технології чаю ДХ, професор Люй Чжензай, в своїй книзі про червоний чаї провінції Юньнань відзначав «Дянь Хун з листя чайних дерев за смако-ароматичними властивостями на порядок вищий, ніж найкращі червоні чаї Індії - Ассам і Дарджилінг. Листя крупнолистових дерев відзначаються блискучим золотисто-зеленим кольором. Внутрішня сторона листа покрита оксамитовим білим ворсом, смак чаю глибокий, нектарний і ароматний. Чайні дерева дають урожай круглий рік, а листя придатні для створення як елітного, так і масового чаю».
Всі сорти Дянь Хуна об'єднує єдиний технологічний процес обробки чайної сировини: весняний або осінній збір з чайних дерев, висушування на сонці або слабкому вогні, надання форми, ферментація і фінальний прогрів. Після майстерної обробки Дянь Хун проявляє свої унікальні характеристики: золотий колір, тропічний фруктовий аромат, нектарний медовий смак - і все це на тлі делікатної, зігріваючої терпкості.
Зрозумілий і близький смак Дянь Хуна був основним фактором попиту на чай кілька років тому. Зараз інтерес до червоного чаю мотивований експериментами з унікальною сировиною дикорослих «пуерних» дерев, в сегменті преміальних Дянь Хунів. Тепер маємо ситуацію, коли Дянь Хуни екстра класу за своїм смаком, енергією і філософією подібніші більше до преміальних пуерів, ніж до червоних чаїв.
Зараз можна зустріти широкий спектр Дянь Хунів у формі стріл, квіток, равликів, з мінімальною чи навіть максимальною кількістю золотого флешу. Кожен вид чаю може похвалитись індивідуальними особливостями смаку, аромату і глибини. Однак загальним для всіх Дянь Хунів є смако-ароматичний патерн: оранжево-багряний колір заварки, глибокий зігріваючий ефект, нектарний смак, тропічний аромат і делікатна евкаліптова терпкість.
Еталонний смак Дянь Хунів: енергія, сильний, міцний смак, вогненний, емоційний аромат, яскравий, насичений настій. Заварений Дянь Хун вирізняється глибоким бурштиново-червоним кольором із золотою облямівкою. Аромат пряний, терпкий, енергійний. Чай ефективно пробуджує. Настій чаю чистий, об'ємний. Якщо в Дянь Хун налити вершки або молоко, смак чаю буде виразним, ясним, а настій набуває імпресіоністичного імбирно-бурштинового кольору.
Дянь Хун - достатньо витончений чай, проте не дуже вибагливий до заварювання. Ідеально пасуватиме йому чиста м'яка вода в діапазоні 85- 90 С. Оптимально заварювати Дянь Хун в чайнику або гайванях з ісинської глини.
Пропорція чаю 5-7 грамів на 150-200 мл води. Чай необхідно прогріти швидким проливом. Перші 2-3 цикли заварювання витримуйте чай в діапазоні 15-30 секунд або три цикли дихання (вдих / видих). Наступні проливи - збільшуйте часовий інтервал на 30-60 секунд. В середньому Дянь Хун рівно і гармонійно розкриває свій смак та аромат упродовж 5-6 проливів.
Традиційна китайська медицина рекомендує Дянь Хун як тілесний релаксант і стимулятор центральної нервової системи. Чай балансує серцево-судинну систему, активує травлення і покращує обмін речовин, усуває зайву вагу і стимулює мозкову активність.
Дянь Хун багатий на вітаміни і мікроелементи, має яскраво виражену чайну енергію «Ча Ці 茶 氣»та відчутний зігріваючий ефект. З першої піали чай чудово зігріває тіло, гармонізує емоційний фон і концентрує розум.