Знайдено товарів - 0
Чай Улун (烏龍/wū lóng/чорний дракон, чай Оолонг) або бірюзовий чай (цин ча) - скарб чайної культури і найпопулярніший китайський чай в світі. У Китаї улун символічно вважають чаєм Неба і Землі і виділяють в ньому чотири особливості. Витончена форма чаю, імпресіоністичний квітковий аромат, багатогранний нектарний смак і чайна енергія ясності і спокою.
Своєрідність і унікальність улуна - чай гармонійно поєднує в собі енергію і цілісність червоного чаю і одночасно проявляє аромат і легкість зеленого чаю улун.
Улуни бувають слабо-ферментовані (7-33%) і сильно-ферментовані (33-90%). Технологія створення улуну була сформована в XVII ст. чайними майстрами з гір Уїшань.
Відмітна особливість улунів - м'яка, часткова ферментація листа за принципом Червона облямівка - Зелений Лист. Цей критерій обробки дозволяє зберегти в улуні танін з вітамінами і активувати в листі біохімічні процеси утворення ефірних масел і мікроелементів, які надають напою характерний медовий смак і ніжний, квітковий аромат.
Основні етапи створення улуну: підв'ялювання свіжого листя на сонці - шай цин, просушування листа - лян цин, нейтралізація гіркоти - ша цин, скручування листа - жоу нянь, сушка - ганьцзао.
В результаті особливостей пов'язаних з технологією виробництва, унікальною географією і сортами чайного дерева - улуни мають широкий діапазон і відрізняються один від одного індивідуальними властивостями. Основні райони створення улунів - Фуцзянь (на півночі в горах Уїшань і на півдні в Ансі), Гуандун і о. Тайвань. Основні види китайського чаю Улун
Провінція Фуцзянь обитель улунів, саме тут історично сформувалася технологія слабо-ферментованого (на півдні в Ансі) і сильно-ферментованого (на півночі в горах Уїшань) улуна. На півночі в горах Уїшан - природному заповіднику ЮНЕСКО, організовано виробництво традиційного улуна. Плантації органічно інтегровані в природний ареал тропічного лісу. На схилах гір ростуть різні види чайних дерев з яких роблять відомі сорти уїшанских, сильно ферментованих улунів: Да Хун Пао (Великий Червоний Халат), Лапсанг Сушонг, Уі Жоу Гуй та Уі Шуй Сянь Нарцис.
Тегуаньінь — безсумнівно, самий відомий улун Китаю. Улун створюють на півдні провінції Фуцзян, в гірському районі Ансі розташованому на висоті 600 - 1200 м. Слід зазначити, що Тегуаньінь культивують в інших районах Китаю, в Таїланді, М'янмі та на Тайвані. Однак, тільки улун, чай з Ансі, дає істинний весняний запах, багатогранний чистий смак і ефект неймовірної легкості і душевного натхнення. Тегуаньінь збирають цілий рік, еталонним вважається весняний і осінній збір. Весняний легший і ароматний, а осінній більш енергійний з цілісним чистим смаком.
Існують два основних види Тегуаньінь - Цинсян (清香) і Нунсян (浓香). Цинсян (清香) - «ніжний, витончений». Це Тегуаньінь слабкої ферментації (до 20%), з ніжним, зеленим, свіжим кольором листа, весняним ароматом, медовим смаком і світлим і чистим кольором настою.
Нунсян (浓香) – «густий,об'ємний». Тегуанінь середньої ферментації (21-43%) відрізняється золотисто-коричневим кольором листа і більш вираженим і емоційним станом. Колір настою чистий янтарно-золотистий. Смак не такий імпресіоністичний як у Цинсян, а гармонічний рівний і багатогранний.
На Тайвані (Формоза) історія улунського чаю почалася в XVIII столітті. Чайні дерева росли на острові раніше, однак китайські чаєводи в епоху Мін завезли на Тайвань чайні дерева з Фудзянь, і сформували унікальну чайну культуру. Даний історичний контекст пояснює, чому тайванські улуни, близькі до чаїв слабкої ферментації, зокрема Тегуанінь з Ансі.
Основна схожість чаю - за формою, станом і смако-ароматичного паттерну.Тайванские улуны як і Тегуаньінь з Аньсі, скручені в кулясту форму, мають слабку або середню ферментацію, аристократичний аромат, нектарний смак і чайним станом Ча Ци - легкості і спокою. Найпопулярніші і відомі улуни з о. Тайвань: Дун Дін з Морозного Піка, Алішань, Си Цзі Чунь (Весна чотири сезонів), Сун Бай Чжан (Сосна і кипарис).
На о. Формоза сформувалася культура ароматизованих улунів. Найвідоміші - Жень Шень Улун і Най Сян Цзінь Сюань (Золота Квітка з молочним ароматом / Молочний улун). Для виробництва Жень Шень улуну в чай слабоферментірованний улун, додають подрібнений корінь женьшеню (в чай 3ї градації якості додають ще корінь солодки).
Улун знаходить форму невеликих нефритових гранул з яскравим, енергійним і солодким ароматом. Жень Шень Улун – поєднує в собі самі корисні якості женьшеню і чаю, такий чай чудово тонізує і розслабляє тіло, призводить емоції в баланс і фокусує увагу.
Молочний Улун з природним ароматом - оригінальний улун Цзінь Сюань (Золота квітка), який володіє природним вершковим смаком і ароматом ванілі. Для масового виробництва Молочного Улуна використовують натуральні ароматизатори, які надають чаю інтенсивний запах вершків і карамелі.
У провінції Гуандун, на південь від Фуцзянь, створюють унікальний вид улуна - Дань Цун або Самотні Кущі. Кожен вид улуна Дань Цун збирається з певного терруара і особливого виду чайного дерева. Тому Дань Цун володіє чайною, гірською мелодією і медовим смаком.
Самий легендарний з улунів Дань Цун - Фен Хуан (з гори Фенікса), Мі Лань Сян (з ароматом орхідеї і меду), Хуан Чжі Сян Дань Цун (з ароматом магнолії). За технологією виробництва Дан Цуна близькі до улунів Уїшань. Чайний лист скручений поздовжньо і володіє стрілоподібної формою. Чай середньої і сильної ферментації, настій золотисто-янтарного кольору з пряним квітковим ароматом і нектарним смаком дикого меду.
Тим, хто ще не спробував чай улун, купити його рекомендуємо у нас, його неповторний смак і аромат не залишить вас байдужими.