Знайдено товарів - 0
Дикий чай на острові Тайвань збирали ще з міфічних часів. Однак становлення чайного виробництва і світова слава тайваньських улунів сформувалася 300 років тому, коли чайні майстри південно-східній провінції Фуцзянь посадили перші чайні сади в горах і стали експериментувати з чайними кущами з Ансі та гір Уі.
Традиційною і незмінною залишилася форма чаю: чаєводи з гір Уі формували чай поздовжньо, в формі стріл, тоді як чайні майстри з Ансі вибирали сферичну, круглу скрутку чайного листа. Практично відразу улуни з острова Тайвань набувають популярності і отримують статус найвитонченіших і ароматних чаїв.
На початку XIX століття Тайвань експортував 200 тис. фунтів чаю, і за сто років розвитку торгівлі експорт зріс до 16 млн. Стрімке зростання чайної індустрії можна пояснити тим, що після капітуляції Китаю в Опіумних війнах, порти острова Тайвань стали основними центрами чайної торгівлі з європейцями. Експортна орієнтація чайної галузі Тайваню збереглася і в наші дні. Більше 90% чаю Тайвань експортує в 80 країн світу.
Незважаючи на чайне різноманіття - тайваньські улуни мають спільні характеристики смаку і якості.
У порівнянні з улунами провінції Фудзянь, тайваньські улуни глибші і багатогранніші з точки зору смаку і аромату. Чай збирають чотири рази на рік. Максимально високо оцінюють зимовий і весняний збір улунів, а мінімально - літній.
Тайваньський улун класифікують за трьома категоріями. Чай з ясним ароматом 清香 茶, делікатної ферментації (30%) 半熟 茶, інтенсивної ферментації (60%) 熟 茶 і витриманий колекційний улун Лао Ча Ван 老 茶. Найбільш затребувані і популярні сорти: Бай Хао Улун (白毫 乌龙), Дун Дін (洞顶), Алішань улун (阿里山).
До середини XX століття 2/3 чайного експорту острова Тайвань припадали на просмажені улуни сильної ферментації, а 60% ферментація дозволяла торговцям чаю зберігати улун кілька років. У наш час, завдяки вакуумній упаковці і сухому охолодженню сформувався попит на улуни делікатної ферментації (30%), які складають 2/3 експорту чаю острова Тайвань.
Високогірні райони Тайваню ідеальні для виробництва елітного і екологічно чистого чаю: делікатний клімат, рясні тумани, висока вологість, родюча земля і різноманіття тропічного лісу в своїй синергії формують легендарний високогірний габа улун - один з найбільш витончених і затребуваних чаїв в світі.
Найцінніший тайваньський улун - високогірний (1,7-2,5 км), далі йде улун, що росте в передгір'ї (0,8-1,7 км) і рівнинний улун (до 0,8 км). Найвідоміші високогірні чайні теруари острова Тайвань - Ю Шань (1,4 км), А Лі Шань (1,6 км) і Лі Шань (2,5 км).
Стабільним попитом користується і набуває популярності в світі - Лао Ча Ван - Повелитель Старого Чаю, улун сильної ферментації, який поступово дозріває і може зберігатися за традиційними династичними технологіями десятки років у керамічних глечиках.
У XXI столітті головний тренд в світі тайваньських улунів - Алішань, створений за технологією Габа. Ферментація чаю відбувається без кисню, який замінюють азотом, в результаті в чаї формується гамма-аміно-масляна кислота (ГАМК), головний нейромедіатор ЦНС і мозку.
Для приготування тайваньських улунів ідеально підходить гайвань або чайник з ісинської глини. Досить 7-10 грамів чаю на посуд обсягом 150-250 мл. Прогрійте посуд і габа чай. Перші проливи оптимально заварювати м'яким окропом (70-85 C) і витримувати 2-3 цикли дихання (вдих-видих). Поступово треба збільшувати температуру води і час витримки чаю. Високогірний тайванський улун рівно і багатогранно розкриває свій смак і аромат протягом 9-12 проливів.