Знайдено товарів - 0
Жасмин в Китай привезли по Шовковому Шляху перські купці під час ll столітті нашої ери. Спочатку, квіти жасмину служили декоративним елементом, і тільки в епоху Сун (960-1240гг.) Благородна квітка проникла в чайну культуру.
Попит на жасмин в Піднебесній різко зріс, коли в 15 столітті, була введена заборона на пресований чай. Квіти жасмину дозволили довше зберігати свіжість і зберігати чай, при тривалому транспортуванні в північні райони Китаю. Сьогодні саме в північних провінціях Китаю Молі Хуа Ча є найпопулярнішим чаєм.
У Китаї Молі Хуа Ча вирощують в регіонах Сичуань, Фуцзянь і Гуансі. Фучжоу володіє витонченою скруткой жасмину і чайного листа, Сичань - володіє делікатною, чайною сировиною і білим жасмином, а Гуансі - найпростіший, щоденний чай зелений з жасмином.
Серед різноманіття зеленого чаю з жасмином виділимо основні сорти з індивідуальним характером, формою і смаком.
«Перлини дракона» - чай скручений в кулясту форму, проходить тривалий процес ферментації, під час збору в першому місяці весни зриваються тільки два верхніх листочка. Своєю назвою чай зобов'язаний зовнішнім виглядом, що нагадує перлинку.
«Срібні голки з Чженху» - чай з ніжних бруньок і жасминових квітів. Своєю назвою зобов'язаний зовнішнім виглядом листочків, на яких є тоненькі білі ворсинки. Листя проходить в'ялення протягом 24 годин. Такий чай відрізняється легкими нотками лугових трав.
Для створення Моли Хуа Ча зазвичай використовують зелений чай, проте в останні роки помітна тенденція поєднувати жасминові квіти з шу і шен пуерами.
Поєднання чаю і жасмину виглядає просто, природньо і лаконічно: листя і квіти шарами накладаються один на одного. Однак ароматизація чаю виходить далеко за рамки простого обміну ароматними нюансами. Жасминові суцвіття діляться з чаєм не тільки ароматними нотками, але і вологою. Тому, завдання майстра - максимально витягти квітковий аромат і видалити надлишкову вологу в листі.
У процесі приготування напою майстру потрібно контролювати 6 аспектів: час, температуру, якість чаю і жасмину, вологу обсяг і пропорцію шарів. При зміні будь-якого аспекту істотно змінюється і смак з ароматом.
Листя і квіти укладають шарами на 10 годину до етапу вентиляції. Під час вентиляції майстер струшує чай з квітами, для насичення кисню і розкриття максимально аромату жасмину. Готовий Молі Хуа Ча просушують до 5-6% вологи в листі.
Цілющі властивості чаю оцінили ще представники древніх цивілізацій. Пройшли тисячоліття, а людство досі цінує користь, яку надає на організм чай з жасмину:
Цікаво, що чай жасминовий рекомендують людям, які борються із зайвою вагою або хочуть позбутися від звички вживати цукор і солодощі. Жасмин запускає процеси обміну речовин, тому шлаки виходять швидше, і зайва вага тане на очах.
Деякі люди скаржаться на те, що жасминовий чай може віддавати гіркотою. Насправді, це не вина самого напою, вся справа в тому, що його неправильно заварили. Ось основні моменти, які варто враховувати під час заварювання:
Пам'ятайте, що в жасминовому чаї міститься кофеїн, тому краще не вживати його перед самим сном.